Λειτουργικό σύστημα για κινητά λανσάρει το Ίδρυμα Mozilla

Mozilla firefox

Mozilla firefox.(Πηγή φώτο:unpics.com)

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναπτύσσει τον δωρεάν φυλλομετρητή Firefox ετοιμάζεται τώρα να λανσάρει ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα που θα μειώσει «δραστικά» τις τιμές των smartphone.

Τα πρώτα μοντέλα, σχεδιασμένα από την ισπανική Telefonica, αναμένονται στην αγορά «εντός του έτους».

Το πρόγραμμα Boot to Gecko του Ιδρύματος Mozilla ακολουθεί διαφορετική λογική σε σχέση με το iPhone της Apple την πλατφόρμα Android της Google -τους δύο μεγάλους παίκτες της αγοράς τους οποίους θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Το νέο λογισμικό καταργεί τις περισσότερες ενσωματωμένες λειτουργίες των κινητών αντικαθιστώντας τες με διαδικτυακές υπηρεσίες -οι κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και η περιήγηση στο Διαδίκτυο δεν θα βασίζονται σε ενσωματωμένο λογισμικό αλλά θα πραγματοποιούνται μέσω του Παγκόσμιου Ιστού.

Αυτό σημαίνει ότι τα κινητά δεν θα χρειάζονται μεγάλη μνήμη και γρήγορους επεξεργαστές που αυξάνουν την τιμή.

«Θέλουμε να γίνουμε πρωτοπόροι μιας νέας κατηγορίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρένταν Έιχ, διευθυντής Τεχνολογίας του Ιδρύματος Mozilla και εφευρέτης της τεχνολογίας JavaScript.

Το ίδρυμα συνεργάζεται με την Telefonica, η οποία προγραμματίζει να λανσάρει εντός του 2012 τα πρώτα κινητά με το νέο λειτουργικό.

Ο διευθυντής ανάπτυξης προϊόντων της Telefonica Digital, Κάρλος Ντoμένγκo, προέβλεψε μάλιστα ότι τα νέα smartphone θα γίνουν τελικά «δέκα φορές φθηνότερα από το iPhone» και «δύο με τρεις φορές φθηνότερα» από τις φθηνότερες συσκευές της σειράς Lumia της Nokia, η οποία βασίζεται στην πλατφόρμα Windows Phone.

Όπως το έθεσε το Μπρένταν Έιχ, «αν κανείς δεχθεί ότι το iOS και το Android έχουν σήμερα το 70 ή 80 τοις εκατό της αγοράς, και ότι το υπόλοιπο 20% δεν είναι κατακερματισμένο, εμείς ελπίζουμε ότι θα γίνουμε το 80% αυτού του 20%».

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ