Πρώτα φωτογραφίζεις και μετά εστιάζεις

Lytro-camera

Lytro-camera(Πηγή φωτογραφίας:venturebeat.com)

Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, με την ονομασία Lytro, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη πρώτα να τραβάει μία φωτογραφία και μετά να εστιάζει εκεί που θέλει.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στη διόρθωση των φωτογραφιών.

Η συσκευή, η οποία μοιάζει λίγο με μικρό τηλεσκόπιο, είναι δημιούργημα του μαλαισιανικής καταγωγής Ρεν Νγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη νέα τεχνολογία όταν έκανε το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια

Ο ίδιος δημιούργησε την ομώνυμη εταιρία Lytro που εδρεύει επίσης στην Καλιφόρνια και ήδη άρχισε τις πωλήσεις του νέου προϊόντος, που έχει κιόλας γνωρίσει πολύ θετικές κριτικές διεθνώς.

Η κάμερα χρησιμοποιεί τη λεγόμενη «τεχνολογία πεδίου φωτός» που επιτρέπει στο εστιακό σημείο μιας ψηφιακής εικόνας να αλλάζει μετά τη λήψη της.

Ο χρήστης μπορεί να εμφανίσει στην οθόνη του υπολογιστή του την φωτογραφία που τράβηξε και, στη συνέχεια, να μεταβάλει το εστιακό σημείο από κάποιο αντικείμενο ή άνθρωπο που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, σε ένα άλλο που βρίσκεται στο υπόβαθρο.

Η μηχανή πετυχαίνει κάτι τέτοιο, επειδή χρησιμοποιεί ισχυρούς αισθητήρες με τους οποίους απορροφά πολύ περισσότερο φως σε σχέση με μια συμβατική φωτογραφική μηχανή.

Ο Νγκ χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες της Lytro ως «ζωντανές εικόνες», ακριβώς επειδή επιτρέπουν την εκ των υστέρων «χειραγώγησή» τους.

Μάλιστα, το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό των εικόνων τις συνοδεύει και όταν ο χρήστης τις «ανεβάζει» στο διαδίκτυο και γενικά τις μοιράζεται ηλεκτρονικά, οπότε οποιοσδήποτε άλλος είναι σε θέση να αξιοποιήσει κι αυτός την αλλαγή εστίασης στην ίδια φωτογραφία, στον υπολογιστή, τον φορητό του, την ταμπλέτα ή στο «έξυπνο» κινητό του.

Προς το παρόν άρχισαν να διατίθενται δύο μοντέλα της κάμερας, που χωράει στην τσέπη του χρήστη: ένα των 8 GB που μπορεί να τραβήξει έως 350 φωτογραφίες και κοστίζει γύρω στα 400 δολάρια και ένα των 16 GB που τραβάει έως 750 φωτογραφίες και έχει τιμή κοντά στα 500 δολάρια.

Στα μειονεκτήματα της κάμερας, διάφοροι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι δημιουργεί μεγάλα αρχεία ψηφιακών φωτογραφιών που μπορούν να εισαχθούν μόνο σε υπολογιστή Macintosh με το σχετικό λογισμικό (αν και η Lytro υποσχέθηκε σύντομα ένα μοντέλο που θα συνεργάζεται με τους υπολογιστές που «τρέχουν» Windows), ενώ επίσης η κάμερα δεν διαθέτει έξτρα φίλτρα και είναι αδύνατη η επεξεργασία των φωτογραφιών της από το Photoshop.

Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam