Συγκίνηση στη NASA για την προσεδάφιση του Curiosity

Προσεδάφιση στον Άρη

Προσεδάφιση στον Άρη.

Με επευφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA έγινε δεκτή η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας προσεδάφισης στον Άρη στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας του ρομποτικού οχήματος Curiosity, το οποίο θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη.

Η διάρκειας επτά λεπτών διαδικασία αποτέλεσε την δυσκολότερη προσεδάφιση μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στον Άρη.

Κατευθυνόμενο προς την επιφάνεια του πλανήτη με περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα την ώρα, το ρομποτικό όχημα χρησιμοποίησε στην προσεδάφισή του προωθητήρες και αλεξίπτωτο.

To Curiosity, το οποίο μεταφέρει το κόστους 2 δισ. ευρώ ρομπότ, έφτασε στον Άρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Αμέσως μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση τα μέλη της αποστολής ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και ένας από τους αξιωματούχους μοίρασε σοκολάτες Mars…

Η ίδια ατμόσφαιρα χαράς επικράτησε και όταν το ρομπότ έστειλε την πρώτη φωτογραφία, εξαιρετικής καθαρότητας, της σκιάς του στο έδαφος του Άρη, αμέσως μετά την προσεδάφισή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα”.

Το Curiosity είναι ένα ογκώδες όχημα, στο μέγεθος ενός τζιπ, καθώς είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει μεγάλο όγκο εξοπλισμού.

Είναι εξοπλισμένο με επιστημονικά όργανα, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά, ενώ διαθέτει και κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψης.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr