Το επικοινωνιακό multitasking συνδέεται με την κατάθλιψη

multitasking

Μultitasking

Το multitasking ανάμεσα σε τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια και social media μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εντόπισαν μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στη νοητική υγεία και στο «ζογκλάρισμα» μεταξύ διαφορετικών μέσων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι το αν η κατάθλιψη οφείλεται στο multitasking (δηλαδή στην παράλληλη ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες) ή αν τα άτομα που την εμφάνισαν είχαν μια προδιάθεση που τους εξωθούσε στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Από τα social media στην κοινωνική… φοβία

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Cyberpsychology, Behavior and Social Networking» η αύξηση της ταυτόχρονης χρήσης διαφόρων μέσων φάνηκε να συνδέεται με κατάθλιψη και συμπτώματα κοινωνικής φοβίας.

«Η αυξανόμενη τάση της παράλληλης χρήσης διαφόρων μέσων ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει έναν μοναδικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση προβλημάτων νοητικής υγείας που συνδέονται με τη διάθεση και τις φοβίες» εξηγούν χαρακτηριστικά. «Επιπλέον, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη γύρω από την επίδραση των μέσων στη νοητική υγεία».

Τέλος οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η μεγάλη παραμονή μπροστά σε μια οθόνη – τηλεόρασης, υπολογιστή, smartphone – περιορίζει τον διαθέσιμο χρόνο για κοινωνικές συναναστροφές, ιδιαίτερα στην περίπτωση των νέων όπου κανονικά η επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο.

Πηγή άρθρου: tovima.gr