Tρεις εβδομάδες και 88 στιγμές στο Path

path

Path.(Πηγή φώτο:path.com)

Δεν είναι κάτι το καινούργιο.

Σαν application για το iPhone και το Android υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2010. Έχει περάσει τον πρώτο κρίσιμο χρόνο, αυτόν που δείχνει αν θα εδραιωθεί αφού μαζέψει τον απαραίτητο κόσμο ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο που λέει πως πρέπει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές – updates ώστε να γίνει καλύτερο και πιο δημοφιλές και δε θα είναι άλλο ένα ενδιαφέρον πείραμα χαμένο στον ωκεανό των social media και του ίντερνετ, σαν το Diaspora* και το Google +.

Τελικά μάζεψε τον απαραίτητο κόσμο, βρήκε έξτρα χρηματοδότηση από διάσημους και σημαίνοντα πρόσωπα στον τεχνολογικό και social media τομέα (ο Άστον Κούτσερ, o Ρον Κόνγουέη, ο Κέβιν Ρόουζ του Digg είναι ήδη μέτοχοι) κάνοντας ακόμα πιο χαρούμενα τα παιδιά στο Σαν Φρανσίσκο, στην έδρα του Path.

Στην Ελλάδα το σχετικό buzz έγινε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Φυσικά, όπως γίνεται σε αυτές τις καταστάσεις, το μάθαμε μέσα από το Twitter (όλα αυτά τα τεχνολογικά από εκεί δεν τα μαθαίνουμε;), από τα tweets διαφόρων early adopters. Aυτό που έμενε για εμάς, τους late adopters ήταν να το κατεβάσουμε από τα stores του iPhone και του Android. Διευκρινιστικά, να πούμε πως, το social media Path διατίθεται μόνο ως application για τα smart phones. Δεν μπορείς να το έχεις στον υπολογιστή σου παρά μόνο στο κινητό σου.

Το Path είναι συμπαθητικό. Έχει μόλις 22 full time εργαζόμενους και πάρα πολύ ωραία γραμματοσειρά. Επίσης, παρουσιάζεται ως το κοινωνικό δίκτυο στο οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείς με τους πραγματικούς σου φίλους, με αυτούς δηλαδή που θες εσύ να ακολουθήσουν το μονοπάτι σου. Βέβαια, αυτό είναι θέμα επιλογών, αφού σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα έχεις αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο σε αυτό μπορείς να έχεις μόνο 150 επαφές. Πλασαρίστηκε ως κάτι το πιο προσωπικό και κέρδισε αμέσως ψυχολογικούς πόντους από το χρήστη.

Όσον αφορά τα features, το Path δε διαφέρει και πολύ από τα γνωστά κοινωνικά δίκτυα. Μπορείς να κάνεις check in όπως στο Foursquare, να γράψεις το status σου όπως στο Facebook και στο Twitter, να ανεβάσεις φωτογραφία με ειδικά (και καλύτερα) φίλτρα όπως στο Instagram, να ποστάρεις ποιο μουσικό κομμάτι ακούς τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό που δε μπορείς να κάνεις είναι το να έχεις το interaction με τον άλλο. Δε μπορείς να γράψεις στο profile του «φίλου» σου, απλά αυτός μπορεί να σχολιάσει κάτι στο μονοπάτι σου. Ή να βάλει ένα emoticon.

Εχει όμως ένα feature που δεν είχα ξαναδεί σε κοινωνικό δίκτυο. Σου δίνεται η δυνατότητα να πατήσεις το sleep λίγο πριν κοιμηθείς και το awake όταν ξυπνάς. Οχι δηλαδή πως είναι κάτι το ιδιαίτερο, μια χαζομάρα είναι που απλά έχει την πλάκα της. Γιατί ένα status που θα λέει «πάω για ύπνο», μπορείς να το κάνεις και στα υπόλοιπα. Για τους πιο περίεργους επίσης το Path μπορεί να παρουσιάσει extra ενδιαφέρον αφού σου αποκαλύπτει ποιος είδε το μονοπάτι σου.

Τελικά το Path δε μπόρεσα να το αντέξω. Δε με κράτησε. Δεν είχα το χρόνο να ασχοληθώ μαζί του. Έκανα αυτά που μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω. Έκανα check ins εκεί που βρισκόμουν και με ποιους, έγραψε καναδυό χαζά status, ανέβασα τρεις φωτογραφίες και ενημέρωνα τους φίλους μου πότε ξυπνάω και πότε κοιμάμαι. Ωραία και μετά από αυτό τι; Την πρώτη εβδομάδα έμπαινα καθημερινά, τρεις τέσσερις φορές την ημέρα γιατί ήταν αυτό που λέγαμε και πιο πάνω. Το καινούριο. Το είχα στο μυαλό μου. Τη δεύτερη εβδομάδα το ενδιαφέρον ατόνησε. Οι τρεις τέσσερις φορές τη μέρα έγιναν μία το βράδυ πριν κοιμηθώ. Είπαμε, ήταν το καινούριο feature. Στην τρίτη εβδομάδα μπήκε η ιδέα του να το σβήσω αφού πραγματικά μου είναι αχρείαστο. Δεν το έχω κάνει ακόμα, περιμένω λίγο καιρό μήπως και αλλάξουν τα πράγματα. Ποια πράγματα δεν ξέρω. Μήπως μου έρθει η όρεξη για το Path.

Ομως αυτό που σκέφτομαι και μου δημιουργεί απορία είναι πόση ώρα πλέον, αν δεν είναι η κύρια δουλειά σου, μπορείς να σπαταλήσεις καθημερινά στα social media;

Την ώρα που το Twitter πάει να γίνει το νούμερο ένα κοινωνικό δίκτυο, (πόσες φορές άραγε σε σένα που έχεις λογαριασμό στο Twitter, δε σου έχει τύχει να είσαι κάπου έξω, να βαριέσαι, η και όχι, να βγάλεις το smart phone σου μόνο και μόνο για να τσεκάρεις το timeline σου;) και το Facebook παραμένει το κλασικό κοινωνικό δίκτυο που μάθαμε, αγαπήσαμε, περάσαμε άπειρο χρόνο εκεί μέσα και ψάξαμε να βρούμε τρόπους να το ξεκλειδώσουμε όταν το μας το κλείδωναν στο γραφείο, πόσος χρόνος για σπατάλη αναλογεί στο Path; Στη δική μου περίπτωση, ούτε πέντε λεπτά.

Αλήθεια, είμαι περίεργος να μάθω πόσα κοινωνικά δίκτυα μπορείς «τρέχεις» ταυτόχρονα αν έχεις δουλειά, υποχρεώσεις και τρέχεις καθημερινά με διάφορα πράγματα. Για την ώρα, πάω να δω αν μου ήρθε στο GMail η αναθεματισμένη invitation για το Pinterest (καινούργιο κοινωνικό δίκτυο, χαμός γίνεται στην Αμερική).

Πηγή άρθρου: tovima.gr