Θρίλερ με Έλληνες μαθητές στην Ουγγαρία

Ο αυτοκινητόδρομος Μ1 στην Ουγγαρία

Ο αυτοκινητόδρομος Μ1 στην Ουγγαρία

Σε εφιάλτη εξελίχθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών από το Λύκειο Αμπελώνα Λάρισας στη μακρινή Ουγγαρία.

Τα χαμόγελα πάγωσαν στον αυτοκινητόδρομο Μ1, περίπου 112 χιλιόμετρα πριν από τη Βουδαπέστη. Λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης ο σύγχρονος -κατά τα άλλα- αυτοκινητόδρομος έγινε απροσπέλαστος με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες οδηγοί.

Μεταξύ αυτών και οι 40 μαθητές της Γ’ Λυκείου που επέβαιναν σε πούλμαν το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στην εθνική από χθες το απόγευμα. Το πούλμαν εκτελούσε το δρομολόγιο Βιέννη-Βουδαπέστη, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής που πραγματοποιεί το λύκειο του Αμπελώνα.

Οι μαθητές αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην περιοχή Γκιόρ, ενώ στο σημείο έχουν μεταβεί ο στρατός, η πυροσβεστική και ο Ερυθρός Σταυρός της Αυστρίας.

«Δύσκολες συνθήκες»

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στη zougla.gr έκαναν λόγο για πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πολικές και μάλιστα οι μαθητές έμειναν για πολλές ώρες δίχως τροφή. Το αρχικό σχέδιο των τριών συνοδών -που εν τέλει δεν στέφθηκε με επιτυχία- προέβλεπε να μεταβούν οι μαθητές πεζή σε κοντινό σούπερ-μάρκετ για να εφοδιαστούν με τρόφιμα.

Η zougla.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με Ούγγρο που έχει εγκλωβιστεί στον ίδιο αυτοκινητόδρομο με τους μαθητές: «Κανείς δεν μπορεί να πάει πουθενά. Μου πήρε τέσσερις ώρες για να διανύσω λίγα μόλις χιλιόμετρα ενώ οι ουρές αυτοκινήτων είναι τεράστιες.

Είμαστε αποκλεισμένοι από χθες λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης, ενώ ο στρατός προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους. Πρόκειται να πάρει ώρα, καθώς το έργο τους είναι δύσκολο. Οι σωστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ χιλιάδες πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι προσπαθούν να μάθουν νέα μέσω του ίντερνετ».

Τελικά, σήμερα το απόγευμα, μετέβησαν στο σημείο μέλη της Πολιτικής Προστασίας της Ουγγαρίας παρέχοντας τροφή, νερό και ζεστό τσάι.

Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο μας ενημέρωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρόξενο στην Ουγγαρία. «Οι μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και διατηρούν την ψυχραιμία τους. Επικοινωνούμε συνεχώς με τον διευθυντή – συνοδό», αναφέρουν πηγές του Υπουργείου μιλώντας στη zougla.gr.

Eπίσης, ήρθαμε σε επαφή με την πυροσβεστική στην Ουγγαρία, η οποία μας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις σωστικές αρχές για να απεγκλωβίσουν τους μαθητές, αλλά και τους εκατοντάδες οδηγούς που παραμένουν στα αυτοκίνητα τους λόγω της κακοκαιρίας.

Οι τοπικές αρχές είναι αισιόδοξες πως εντός των επομένων ωρών ο δρόμος θα δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία.

email
Πηγή άρθρου: zougla.gr