Τις πόρτες του άνοιξε το Μουσείο της Ολυμπίας, για πρώτη φορά μετά τη ληστεία

Αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας

Παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

Άνοιξε και πάλι το Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από τη ληστεία του περασμένου Φεβρουαρίου. Το μουσείο όπου στεγάζονται συλλογές αρχαιοτήτων, που σχετίζονται με τους αρχαίους αθλητικούς αγώνες χρειάστηκε να παραμείνει κλειστό για ένα διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, που είχαν γίνει στις προθήκες που είχαν παραβιάσει οι ληστές.

Συνολικά εκλάπησαν 75 αρχαία αντικείμενα. Ωστόσο, ισάριθμα και ισάξια αρχαία που βγήκαν από τις αποθήκες του μουσείου έχουν τοποθετηθεί πλέον στις προθήκες.

Στους χώρους του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων έγινε την Τετάρτη το βράδυ εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής Ζακ Ρογκ.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων της Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Σεμπάστιαν Κόε, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Ζιλμπέρτ Φελί, ο συντονιστής της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, Ντένις Όσβαλντ και άλλοι.

«Με έχουν τιμήσει πολλές φορές, αλλά η βράβευση εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία είναι κάτι ξεχωριστό. Η καρδιά του Πιέρ ντε Κουμπερτέν βρίσκεται μέσα στην Ολυμπιακή Ακαδημία. Η δική μου καρδιά δεν ξέρω που θα βρίσκεται, αλλά θα είναι πάντα μαζί σας. Είναι συγκινητικό να είμαι πολίτης μια μοναδικής πόλης» είπε ο Ζακ Ρογκ στην εκδήλωση.

Στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιήθηκαν και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων η αδελφοποίησή της (η ένατη συνολικά) με την πόλη Γιακούτσκ της Δημοκρατίας Σάχα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και η διοργάνωση εκθέσεων (Ολυμπιακών Δαδών, Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και τοπικών προϊόντων του Νομού Ηλείας).

Το BBC μετά την εκδήλωση συνδέθηκε απευθείας έξω από το Μουσείο για να μεταδώσει δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κόε αλλά και του νεαρού Ελληνοβρετανού Αλέξανδρου Λούκος, που επιλέχθηκε ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος στην αυριανή τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Αρχαίο Στάδιο.

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας του μουσείου ενισχύθηκαν. Εκτός από τον συναγερμό που υπήρχε ήδη τοποθετήθηκε επιπλέον προσωπικό φύλαξης, ώσπου να προσληφθούν εποχικοί φύλακες μέσω ΕΣΠΑ.

Λόγω της καθυστέρησης της σχετικής προκήρυξης εξ αιτίας των εκλογών (αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα) το μουσείο θα λειτουργεί μονάχα καθημερινές και συγκεκριμένα: Δευτέρα: 10.00- 17.00, Τρίτη- Παρασκευή: 8.00-15.00.

email