Βλέπει Προβόπουλο σήμερα ο Πρόεδρος της Αχαϊκής

Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευάγγελος Φλωράτος.

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευάγγελος Φλωράτος, προκειμένου να συναντήσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το λουκέτο στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα. Μάλιστα επιδιώκεται την ίδια ώρα το θέμα να φτάσει μέχρι τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στη χθεσινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι φορέων τόνισαν την ανάγκη να αποτραπεί το κλείσιμο της τράπεζας και σε ψήφισμά τους καλούν την Τράπεζα της Ελλάδος να επανεξετάσει την απόφασή της, ενώ κινήθηκαν στο πνεύμα, ότι το ζήτημα της Αχαϊκής είναι πολιτικό και όχι οικονομικό.

Την ίδια ώρα,όπως προέκυψε και από τη χθεσινή σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Αχαΐας, οι 100 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, ενώ διάχυτη είναι η αγωνία των καταθετών και των μεριδιούχων.

Ο Ευάγγελος Φλωράτος χθες επανέλαβε ότι είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις και τα δάνεια, αφού θα περάσουν σε άλλη τράπεζα.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις και τα δάνεια των συμπολιτών μας, ακόμα και αυτών που διατηρούσαν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως εξηγεί η διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί θα είναι πανομοιότυπη με εκείνες που υιοθετήθηκαν στις περιπτώσεις της Tbank και της Protobank.

Πιο περίπλοκα όμως θα είναι τα πράγματα για τους μεριδιούχους , καθώς όπως τονίζει, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία της εκκαθάρισης και μετά να πάρουν αναλογικά το ποσό που τους αντιστοιχεί.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή εκφράζονται φόβοι ότι τα χρήματα αυτά θα είναι λιγότερα από εκείνα που είχαν αρχικά επενδύσει στην Αχαϊκή Τράπεζα.

Τη μεγαλύτερη αγωνία βέβαια έχουν οι μεγαλύτεροι πελάτες της Αχαϊκής, μεταξύ των οποίων είναι και ο Δήμος Πατρέων.

Παράλληλα προβληματισμένοι εμφανίζονται παράγοντες της αγοράς της Πάτρας μετά την δυσάρεστη εξέλιξη που σχετίζεται με την Αχαϊκή Τράπεζα.

Η ανησυχία των εμπόρων και των επιχειρηματιών είναι έκδηλη καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ήδη ταλαιπωρημένη, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρηματικότητα.

Όπως επισημαίνει o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος χρειάζεται να σταθούμε σε τρία σημεία.

  •  1. Θεωρεί «ύποπτη» την όλη υπόθεση και φοβάται ότι κάποιοι ιδιώτες επενδυτές θα ενδιαφερθούν να πάρουν την Αχαϊκή σε χαμηλές τιμές με όλη την «προίκα» της.
  •  2. Θα πρέπει να διαφυλαχτούν τα δάνεια, οι καταθέσεις και οι θέσεις εργασίας.
  • 3. Δεν θα πρέπει να επιτραπεί, στην Τράπεζα όπου θα περάσουν τα δάνεια, να απαιτήσει νέα διαπραγμάτευσή τους με δυσμενέστερους όρους.

Παράλληλα ο κ. Ρώρος επισημαίνει ότι η Αχαϊκή, ήταν πιο προσιτή και ανοικτή προς τους επιχειρηματίες της πόλης σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Τράπεζες, με αποτέλεσμα τώρα η ροή δανείων να γίνεται πιο δύσκολη.

Πηγή άρθρου: thebest.gr