“Αδύνατη η συνταγογράφηση γενοσήμων”

Γενόσημα

Γενόσημα(Πηγή φωτογραφίας:nooz.gr)

Πρεμιέρα με προβλήματα για την εφαρμογή του νόμου για τα γενόσημα που ψηφίστηκε στη Βουλή και ο οποίος προβλέπει ότι από τη Δευτέρα 2 Απριλίου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ υποχρεώνονται να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας των φαρμάκων.

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν αδυναμία εφαρμογής του νέου συστήματος, διότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσει απολύτως τίποτα” δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Όπως προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν στους ασθενείς το σκεύασμα με τη χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος 99,5, και ο πρόεδρος του ΕΟΠYΥ επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν το νέο καθεστώς συνταγογράφησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

“Αυτό είναι μόνο στη θεωρία, γιατί επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα. Θα έπρεπε ο ΕΟΦ να έχει δώσει είτε σε CD είτε σε καταλόγους το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί σε κάθε δραστική ουσία. Αυτό δεν υπάρχει” δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης.

Και πρόσθεσε: “Δεν ξέρουμε το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί στην κάθε δραστική ουσία”

Η προετοιμασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει κι εμείς σήμερα θα έπρεπε (σ.σ. τα στοιχεία αυτά) να τα είχαμε

Πηγή άρθρου: nooz.gr