Διάγνωση του αυτισμού από την ηλικία των 2 ετών

αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νευροψυχιατρική διαταραχή που απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο το παιδί που πάσχει.

Ένα απλό τεστ που διαγιγνώσκει τον αυτισμό από την ηλικία των μόλις δύο ετών αναπτύχθηκε από ειδικό του Νοσοκομείου Παίδων στη Βοστώνη.

Η τεχνική βασίζεται σε χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος το οποίο εφαρμόζεται επί χρόνια για τη διάγνωση της επιληψίας μέσω του εντοπισμού προβλημάτων στην «καλωδίωση» του εγκεφάλου.

Ακρίβεια 90%

Σε μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας δύο ως 12 ετών η ακρίβεια του τεστ άγγιξε το 90%. Σύμφωνα με τον «πατέρα» της νέας μεθόδου δρα Φρανκ Ντάφι, γιατρό και μηχανικό, ελπίζεται ότι η εξέταση θα βοηθήσει σε καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση του αυτισμού, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου εμφανίζεται σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για οριστική διάγνωση της διαταραχής.

Σήμερα η διάγνωση του αυτισμού αποτελεί μια χρονοβόρο και πολύπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ – κατά μέσο όρο η οριστική διάγνωση γίνεται μετά τα 5,5 έτη.

Ωστόσο ο δρ Ντάφι αποφάσισε να αναζητήσει μια πιο εύκολη μέθοδο διάγνωσης μέσω του εντοπισμού των αλλαγών στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Ορισμένες ερευνητικές ομάδες ακολουθούν αυτή τη στιγμή τη συγκεκριμένη προσέγγιση με χρήση μαγνητικής τομογραφίας. Ο δρ Ντάφι επέλεξε όμως το πιο απλό και φθηνό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατά το οποίο τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο κεφάλι τα οποία και καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Διαφορές στην «καλωδίωση» του εγκεφάλου

Η απλή αυτή εξέταση αποκάλυψε στο πλαίσιο δοκιμών σημαντικές διαφορές στην «καλωδίωση» του εγκεφάλου μεταξύ αυτιστικών παιδιών και παιδιών που δεν εμφάνιζαν τη διαταραχή. Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε, οι συνάψεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου ήταν πιο «αδύναμες» στα παιδιά με αυτισμό. Οι διαφορές ήταν μάλιστα πιο έντονες στις περιοχές που ελέγχουν τη γλώσσα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «BMC Medicine».

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο δρ Ντάφι «φαινόταν σχεδόν αδύνατον να μπορεί να γίνει καταγραφή ενός σταθερού μοτίβου εγκεφαλικής δραστηριότητας στα παιδιά με αυτισμό με μια εξέταση η οποία υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1930». Ο ειδικός σκοπεύει τώρα να διερευνήσει εάν η ίδια εξέταση μπορεί να διαγνώσει και το σύνδρομο Asperger, το οποίο παρότι συνδέεται με τον αυτισμό, απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Σήμερα το συγκεκριμένο σύνδρομο διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 11 ετών.

Δύσκολη και χρονοβόρος η διάγνωση σήμερα

Η νέα εξέλιξη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς το 50% των γονέων που έχουν παιδί με αυτισμό αναφέρει ότι η διάγνωση είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρος.

Τα συμπτώματα των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος ποικίλλουν αλλά σε γενικό πλαίσιο αφορούν προβλήματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην επικοινωνία καθώς και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Οι ασθενείς ακολουθούν συνδυαστικές θεραπείες όπως λογοθεραπεία, συμπεριφορική θεραπεία αλλά και λήψη φαρμάκων τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις του αυτισμού όπως η επιθετικότητα και η υπερκινητικότητα. Ωστόσο δεν υφίσταται οριστική θεραπεία του προβλήματος.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr