Διατροφική βόμβα από μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Διατροφική βόμβα από μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Διατροφική βόμβα από μεταλλαγμένο καλαμπόκι.

Σαν πραγματική βόμβα έσκασε χθες στα γραφεία του πολυεθνικού ομίλου Monsanto η δημοσίευση γαλλικής έρευνας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως ακόμη και σε μικρή ποσότητα το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της είναι εξαιρετικά τοξικό, συχνά ακόμη και θανατηφόρο στα ποντίκια.

Την ώρα ωστόσο που η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και φουντώνει ξανά τη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, εμπειρογνώμονες αμφισβητούν τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιφόρτισε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν περαιτέρω τα αποτελέσματά της.
Ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί, ωστόσο, και η ερευνητική του ομάδα στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Καν, στη Νορμανδία, επιμένουν πως 200 ποντικοί που τρέφονταν με μια συγκεκριμένη ποικιλία γενετικά τροποποιημένων σπόρων ή εκτέθηκαν στο ζιζανιοκτόνο Roundup – επίσης της Monsanto – παρουσίασαν όγκους στους μαστούς και πολλαπλές βλάβες στο ήπαρ και στα νεφρά.
Ειδικότερα, οι γάλλοι επιστήμονες, οι οποίοι εργάστηκαν πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επί δύο χρόνια με άκρα μυστικότητα, υποστηρίζουν ότι το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών ποντικών πέθαναν πρόωρα, συγκριτικά με το 30% και το 20% αντίστοιχα των ποντικών της ομάδας ελέγχου. «Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους είχαμε εκατόμβες ποντικών», δήλωσε χθες ο Σεραλινί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
email
Πηγή άρθρου: tanea.gr