Δίαιτα σύμφωνα με την ομάδα αίματος

Δίαιτα ομάδας αίματος

Δίαιτα ομάδας αίματος

Τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει μια δίαιτα, που υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κάποιος κιλά είναι να προσαρμόσεις τη διατροφή σου, ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχεις.

Η θεωρία της δίαιτας αυτής βασίζεται στο γεγονός ότι στην επιφάνεια της μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων υπάρχουν αντιγόνα. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιφάνεια των διαφόρων τροφών. Όταν τα αντιγόνα των τροφών διαφέρουν από τα αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο οργανισμός μπορεί να αντιληφθεί την τροφή σαν απειλή και δημιουργεί αντισώματα, έναντι αυτών των τροφών.

Η πρόταση της δίαιτας είναι ότι οι διαφορετικές ομάδες αίματος μπορούν να δεχθούν συγκεκριμένες τροφές και να τις μεταβολίσουν πιο αποτελεσματικά. Ο λόγος είναι ότι οι ομάδες αίματος έχουν μια συγκεκριμένη γεωγραφική καταγωγή, όπου έχουν γίνει συγκεκριμένες διατροφικές προσαρμογές στο πέρασμα των αιώνων.

Η ομάδα Α έχει μια Ευρωπαϊκή κατανομή, όπως επίσης υπάρχει και στην Ιαπωνία, όπου για αιώνες οι λαοί αυτοί βασίζονταν στην καλλιέργεια της γής και η διατροφή τους αποτελούταν κυρίως από φρούτα και λαχανικά. Έτσι τα άτομα που έχουν ομάδα Α έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν η δίαιτά τους είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Αντίστοιχα, τα άτομα της ομάδας Β έχουν αντιγόνα από τις περιοχές της Ευρώπης, της Ινδίας και της Ανατολικής Ασίας. Τα άτομα αυτά δεν ανέχονται καλά τις επεξεργασμένες τροφές και θα πρέπει να τις αποφεύγουν. Πιο αποτελεσματική θα ήταν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεϊνες και υδατάνθρακες.

Η ομάδα ΑΒ συμπεριλαμβάνει στοιχεία από την Α και από την Β και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη ευχαίρια στο να χρησιμοποιούν όλες τις τροφές, στο σχεδιασμό της δίαιτας.

Η ομάδα Ο έχει στοιχεία από τις περιοχές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Επειδή οι λαοί των περιοχών αυτών τρέφονταν κυρίως με το κυνήγι, τα άτομα με ομάδα Ο θα πρέπει να κάνουν δίαιτα που να βασίζεται στην κρεατοφαγία.

Η θεωρία της δίαιτας σύμφωνα με τις ομάδες αίματος όπου έχει εφαρμοσθεί είχε καλά αποτελέσματα, όμως δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι το όφελος προέκυψε από την θεωρία, ή απλά από τον περιορισμό της τροφής, που έτσι και αλλιώς ήταν δεδομένη. Επίσης η ιατρική κοινότητα δεν την εγκρίνει, γιατί η θεωρία προτείνει αποκλεισμό μεγάλων διατροφικών ομάδων, οι οποίες έχουν σημαντικά διατροφικά στοιχεία.

Ρηγόπουλος Δημήτριος

Παθολόγος-Διαβητολόγος

email
Πηγή άρθρου: smarthealth.gr