Ένα μήλο την ημέρα, την «κακή» χοληστερόλη κάνει πέρα

Ένα μήλο την ημέρα, την «κακή» χοληστερόλη κάνει πέρα

Ένα μήλο την ημέρα, την «κακή» χοληστερόλη κάνει πέρα.

Τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα της LDL («κακής») Χοληστερόλης, θωρακίζοντας την καρδιαγγειακή υγεία σας, αποφαίνονται Αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Functional Foods.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ ΝτιΣιλβέστρο έγινε σε δείγμα υγιών ατόμων 40-60 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα επί έναν μήνα, παρουσίαζαν μείωση κατά 40% της οξειδωμένης LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης), η οποία έχει σχετιστεί με την αθηροσκλήρωση και τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όπως είναι γνωστό, όταν η LDL χοληστερόλη αντιδρά με ελεύθερες ρίζες, οξειδώνεται, οπότε η χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς.

Οι ερευνητές χώρισαν τρεις ομάδες εθελοντών, από τις οποίες η πρώτη έτρωγε ένα μήλο καθημερινά, η δεύτερη μια κάψουλα που περιείχε 194 mg πολυφαινόλης και η τρίτη έπαιρνε ανενεργό χάπι (placebo) κάθε μέρα. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας δεν εμφάνισαν καμία μείωση της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης.

Οι ειδικοί, αποδίδουν την ευεργετική δράση των μήλων στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχουν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής με πολυφαινόλες, καθώς η προστατευτική δράση υπάρχει μεν πάντα, αλλά είναι μικρότερη από ό,τι αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της LDL χοληστερόλης πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα.

Όμως, για όσους δεν τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση.

«Όταν η LDL οξειδώνεται, παίρνει μια μορφή που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Διαπιστώσαμε τρομερό αποτέλεσμα κατά της οξείδωσης της LDL χάρη μόνο σε ένα μήλο την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο Δρ ΝτιΣιλβέστρο. Όπως είπε, η δράση των μήλων είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ντομάτας.

«Δεν είναι όλα τα αντιοξειδωτικά ίδια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση», πρόσθεσε.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε μια αύξηση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σάλιου σε όσους έτρωγαν μήλα καθημερινά, γεγονός που μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τα δόντια τους.

email
Πηγή άρθρου: in.gr