Επικίνδυνη η άπνοια ύπνου κατά τη διάρκεια της κύησης

Επικίνδυνη η άπνοια ύπνου κατά τη διάρκεια της κύησης

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν άπνοια ύπνου κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, τόσο οι ίδιες όσο και τα νεογνά τους .

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν άπνοια ύπνου κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, τόσο οι ίδιες όσο και τα νεογνά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics & Gynecology.

Στη μελέτη της Δρ Τζουντετ Λούις από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου ήταν πιθανότερο να εισαχθούν σε μονάδα νεογνική φροντίδας από τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς την πάθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι γυναίκες του δείγματος ήταν παχύσαρκες.

Επίσης, οι γυναίκες με άπνοια ύπνου ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν προεκλαμψία, δηλαδή υπέρταση κατά την κύηση και να γεννήσουν με καισαρική τομή.

Οι επιπλοκές της κύησης που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης κύησης, είναι καλύτερα μελετημένες συγκριτικά με την άπνοια ύπνου που δεν διαγιγνώσκεται επαρκώς στις εγκύους.

Οι πάσχοντες από άπνοια ύπνου παρουσιάζουν διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι διακοπές οφείλονται σε εμπλοκή των αεραγωγών. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο αποφρακτική άπνοιας ύπνου λόγω του περίσσιου λιπώδους ιστού.

Στην αμερικανική μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για 175 παχύσαρκες εγκύους που είχαν εξεταστεί για αποφρακτική άπνοια ύπνου κατ’ οίκον με φορητή συσκευή

Το 15% των συμμετεχόντων έπασχε από αποφρακτική άπνοια ύπνου. Εκείνες με άπνοια ύπνου ήταν πιθανότερο να είναι βαρύτερες και να έχουν χρόνια υπέρταση, συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς άπνοια ύπνου.

Μεταξύ εκείνων με άπνοια ύπνου, το 65% χρειάστηκε καισαρική τομή, συγκριτικά με το 33% αυτών χωρίς την πάθηση. Επίσης, το 42% εκείνων με άπνοια ύπνου εκδήλωση προεκλαμψία, συγκριτικά με το 17% της άλλης ομάδας. Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων ήταν όμοιο μεταξύ των δύο ομάδων.

Το ποσοστό των νεογνών που χρειάστηκε εισαγωγή σε μονάδα νεογνικής φροντίδας ήταν 46% για την ομάδα της άπνοιας ύπνου και 18% για την άλλη ομάδα. Οι περισσότερες εισαγωγής έγιναν εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι το υψηλότερο ποσοστό εισαγωγής σε μονάδα νεογνικής φροντίδας για τα νεογνά των μητέρων με άπνοια ύπνου μπορεί να οφείλεται και στο υψηλότερο ποσοστό καισαρικών τομών στην ομάδα αυτή.

Ο καλύτερος τρόπος μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με την άπνοια ύπνου λόγω παχυσαρκίας είναι η αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους πριν η γυναίκα κυοφορήσει.

email
Πηγή άρθρου: in.gr