Για τζόκινγκ με τον σκύλο σας

Για τζόκινγκ με τον σκύλο σας

Για τζόκινγκ με τον σκύλο σας

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι και τα κατοικίδια κάνουν καλό στην καρδιά.

Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια σκύλων Jill Freifeld, οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να γυμνάζονται με ασφάλεια παρέα με τα κατοικίδιά τους, αρκεί να ακολουθούν ορισμένους βασικούς κανόνες.

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να γυμναστείτε κι εσείς παρέα με τον σκύλο σας, σύμφωνα με μια λίστα οδηγιών που παρουσίασε η Washington Post σε δημοσίευμά της.

1. Κάντε ένα «τσεκ-απ» στο σκυλάκι σας στον κτηνίατρο, ο οποίος θα σας ενημερώσει για το αν και κατά πόσο είναι σε θέση να σας ακολουθήσει σε ένα πρόγραμμα τζόκινγκ.

2. Τα κουτάβια δεν πρέπει να τρέχουν σε μακρινές αποστάσεις, καθώς το σώμα τους βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ασκήσει μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις τους και να επηρεάσει το σχηματισμό των οστών τους. Επιπλέον, ούτε τα μεγαλύτερης ηλικίας σκυλιά πρέπει να υποβάλλονται σε τέτοιου είδους προγράμματα γυμναστικής, καθώς ο οργανισμός τους αντέχει μέχρι κάποια όρια και το τρέξιμο μπορεί να αποβεί οδυνηρό και μη ασφαλές γι’ αυτά. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα σας διαβεβαιώσει για το αν μπορεί να τρέχει μαζί σας το σκυλί σας.

3. Λάβετε υπόψη τη ράτσα του σκύλου σας. Τα μικρότερα και βραχυκέφαλα σκυλιά (όσα έχουν κοντή μύτη και «πατημένη» μουσούδα) θα κουραστούν πιο εύκολα, σε σχέση με ένα μεγαλόσωμο σκυλί και όσα είναι γεννημένα για κυνήγι ή για να φυλάνε κοπάδι.

4. Φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα αξεσουάρ (λουρί) για να αποφύγετε να τραβήξετε κατά λάθος το λαιμό του σκύλου και να διασφαλίσετε ότι νιώθει άνεση.

5. Μην το βάζετε ποτέ να τρέχει όταν έχει πάρα πολύ ζέστη. Τα σκυλιά δεν έχουν πολύ καλό «σύστημα» αυτορρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους και ζεσταίνονται πολύ εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι έχουν και το τρίχωμά τους να τους ζεσταίνει επιπλέον.

6. Εντάξτε το σκυλί σας σιγά σιγά στο πρόγραμμα γυμναστικής. Όπως κι εσείς, έτσι και αυτό χρειάζεται τον ανάλογο χρόνο προσαρμογής. Επιπλέον, οι πατούσες τους πρέπει να σκληρύνουν σταδιακά.

7. Να έχετε πάντοτε μαζί σας νερό.

8. Να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το ζωάκι σας έχει ζεσταθεί πολύ, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

9. Όταν έχει πολύ ζέστη, να τρέχετε σε γρασίδι, σε χώμα και σε σκιά, γιατί τα πεζοδρόμια και η άσφαλτος ζεσταίνονται πάρα πολύ. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο ζεστά μπορεί να είναι, ακουμπήστε με το χέρι σας το πεζοδρόμιο για 5 δευτερόλεπτα.

10. Φροντίστε ο σκύλος σας να φορά πάντοτε την ταυτότητά του, με τα στοιχεία και το τηλέφωνό σας.

Πηγή άρθρου: newpost.gr