Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε θυμωμένοι για ύπνο

ύπνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει το παλιό ρητό που λέει «μην πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος γιατί το άλλο πρωί ο θυμός θα έχει γίνει μνησικακία».(Πηγή φώτο:tiptoptens.com)

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει το παλιό ρητό που λέει «μην πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος γιατί το άλλο πρωί ο θυμός θα έχει γίνει μνησικακία». Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από την Αγία Γραφή, από την Επιστολή προς Εφεσίους (Εφ. 4:26 «Ηλιος μη επιδυέτω επί τω παροργισμώ υμών» που σημαίνει «ο ήλιος ας μη δύσει επί τον παροργισμό σας»).

Οποια κι αν είναι η ρίζα του γνωμικού, φαίνεται πως κρύβει κάποια αλήθεια, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Journal of Neuroscience» αποκαλύπτει πως ο ύπνος με αρνητικά συναισθήματα τα ενισχύει – ή έστω τα συντηρεί.

Στη μελέτη συμμετείχαν 106 άνδρες και γυναίκες που είδαν φωτογραφίες, ορισμένες από τις οποίες τους προκαλούσαν αρνητικά συναισθήματα (ήταν λ.χ. εικόνες από τροχαία ατυχήματα). Στη συνέχεια, άλλοι εθελοντές μπήκαν για ύπνο και άλλοι έκαναν διάφορες εργασίες χωρίς να κοιμηθούν.

Επειτα από 12 ώρες οι ερευνητές τους έδειξαν ξανά τις ίδιες φωτογραφίες. Οσοι εθελοντές είχαν μείνει ξύπνιοι στο μεσοδιάστημα αντέδρασαν πολύ πιο ουδέτερα αυτή τη φορά. Αντιθέτως, όσοι είχαν κοιμηθεί αντέδρασαν εξίσου έντονα με την πρώτη φορά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ύπνος «προστάτευσε» την συναισθηματική αντίδρασή τους.

Αλλες μελέτες έχουν δείξει πως ο ύπνος εντείνει τη μνήμη, ενώ ορισμένες έχουν τεκμηριώσει πως όταν είμαστε πολύ ταραγμένοι ή θυμωμένοι δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε – και αυτό ίσως αποτελεί τον τρόπο που έχει ο εγκέφαλος για να αποφύγει να αποθηκεύσει την ανάμνηση που μας τάραξε τόσο πολύ.