Γυμναστείτε και κερδίστε έως και 4,5 επιπλέον χρόνια ζωής

Γυμναστήριο

Γυμναστήριο

Η γυμναστική μπορεί να προσθέσει έως και 4,5 χρόνια στο προσδόκιμο επιβίωσης, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Ι-Μιν Λι συνεργάστηκαν με τον Δρ Στίβεν Μουρ από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική μετριοπαθής σωματική άσκηση, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης και μάλιστα των ατόμων με περιττά κιλά.

Μάλιστα το όφελος είναι ανεξάρτητο ηλικίας, βάρους, φύλου και κατάστασης της υγείας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι οι παχύσαρκοι που αθλούνται ήπιαν μεν, τακτικά δε (150 λεπτά την εβδομάδα), ζουν κατά μέσο όρο 2,7 έως 3,4 χρόνια επιπλέον (ανάλογα με τον αριθμό των περιττών κιλών) συγκριτικά με τους παχύσαρκους που δεν γυμνάζονται.

Τα υπέρβαρα άτομα που ασκούνται 150 λεπτά την εβδομάδα ζουν 3,9 χρόνια επιπλέον, συγκριτικά με άτομα ομοίου βάρους που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης οι άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος που γυμνάζονται επίσης 150 λεπτά την εβδομάδα ζουν επιπλέον 4,5 χρόνια, συγκριτικά με ομοίους τους που δεν ασκούνται σωματικά. Επίσης έχουν όφελος 7,2 περισσότερα χρόνια ζωής, συγκριτικά με παχύσαρκα και σωματικά αδρανή άτομα.

Είναι η πρώτη μελέτη που υπολογίζει με τόση ακρίβεια τα χρόνια ζωής, τα οποία χάνονται λόγω σωματικής αδράνειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι (των υπέρβαρων συμπεριλαμβανομένων) ασκούνται 75 λεπτά μέσα στην εβδομάδα, ζουν κατά μέσο όρο 1,8 χρόνια περισσότερο. Όσοι ασκούνται επί 450 λεπτά εβδομαδιαίως (6,5 ώρες), αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 4,5 χρόνια.

Οι υπολογισμοί προέκυψαν από την εξέταση στοιχείων για 650.000 ενηλίκους, για μια περίοδο δέκα ετών, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν περίπου 82.000 θάνατοι.

Οι ειδικοί συστήνουν τακτική αερόβια σωματική άσκηση μέτριας έντασης επί δυόμισι ώρες (150 λεπτά) ή 1,25 ώρες (75 λεπτά) μεγάλης έντασης κάθε εβδομάδα.

Ως μέτριας έντασης ασκήσεις θεωρούνται αυτές στη διάρκεια των οποίων ένας άνθρωπος μπορεί να μιλάει, αλλά όχι να τραγουδάει. Ως μεγάλης έντασης ασκήσεις

θεωρούνται εκείνες στη διάρκεια των οποίων ο άνθρωπος μπορεί να πει λίγες μόνο λέξεις, χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.

Οι έως τώρα έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί η σωματική δραστηριότητα (χωρίς υπερβολές), τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για το προσδόκιμο ζωής. Αναλογικά, το όφελος φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τους καρδιοπαθείς και τους καρκινοπαθείς, σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από τέτοιες χρόνιες παθήσεις.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με την μείωση του προσδόκιμου ζωής, αλλά η σωματική άσκηση αντισταθμίζει ως ένα βαθμό (αν και όχι πλήρως) αυτό τον αρνητικό παράγοντα.

Η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος, συντηρεί υγιή τα οστά, τους μυς και τις αρθρώσεις, προάγει την ψυχική ευεξία και γενικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων, μεταξύ των οποίων ορισμένων μορφών καρκίνου.

email
Πηγή άρθρου: in.gr