Η ασθένεια της νέας εποχής είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες της σύγχρονης εποχής, έχει ως θύματα κυρίως τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Το σύνδρομο αναφέρεται στην παγίδευση του μέσου νεύρου του χεριού( που οφείλεται συνήθως σε οίδημα) μέσα στον καρπιαίο σωλήνα από τον οποίο περνάει και έχει τρία στάδια.

Στο πρώτο παρουσιάζεται ένα ελάχιστο μούδιασμα το οποίο υπο­χω­ρεί μετά από μερικές ώρες ξεκού­ρασης.

Στο δεύτερο εμφανίζεται ένταση αυτού του συμπτώ­ματος και αυξη­μένη πίεση στο νεύρο, ενώ στο τρίτο στάδιο ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος και συχνά ο ασθε­νής χάνει την ικανότητα να κρατήσει αντικείμενα.

Το σύνδρομο εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών και πολύ συχνότερα στις γυναίκες, καθώς ο καρπιαίος σύνδεσμος τους είναι πιο στενός.

Στις υψηλές ομάδες κινδύνου βρίσκονται όσοι δακτυλογραφούν σε υπολογιστή ή γραφομηχανή, οι ταμίες, οι μουσικοί και όσοι εργάζονται σε γραμμές παραγωγής.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να καταλάβει πως πάσχει από το σύνδρομο αυτό;

Βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος που μπορεί να φτάνει μέχρι τον ώμο ή τον αυχένα, η ελάττωση της κινητικότητας του χεριού, η ατροφία των μυών του αντίχειρα και η ξηροδερμία ή η αλλαγή του χρώματος του χεριού.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να σταματήσει αμέσως τη δραστηριότητα που του προκαλεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετήσει πάγο στην περιοχή για να υποχωρήσει το οίδημα και να τοποθετηθεί νάρθηκας προκειμένου να παραμείνει το χέρι σε σταθερή θέση. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν οδηγήσει σε βελτίωση τότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό ο οποίος θα αποφασίσει είτε για φαρμακευτική αγωγή είτε για χειρουργική επέμβαση.

Πως μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του συνδρόμου;

Η βελτίωση της στάσης και της τεχνικής κατά τη διάρκεια της εργασίας ιδιαίτερα σε ανθρώπους που επιβαρύνουν τον καρπό τους καθώς επίσης και τα τακτικά διαλείμματα και οι αλλαγές θέσης του σώματος μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην πρόληψη της εμφάνισης ενός τέτοιου συνδρόμου.

Πηγή άρθρου: lifo.gr