Οι μύθοι και οι αλήθειες για την κατανάλωση ασπαρτάμης

Aσπαρτάμη

Aσπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι μια εργαστηριακή χημική ένωση με γλυκαντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της κρυσταλλικής ζάχαρης σε σκευάσματα, ακόμα και σε αρκετά προϊόντα, με γνώμονα τη μειωμένη λήψη θερμίδων, αλλά και την κατανάλωση της από διαβητικούς που πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Η διεθνής ομοσπονδία ελέγχου τροφίμων FDA επέτρεψε την χρησιμοποίηση της ασπαρτάμης, αν και διατηρούσε επιφυλάξεις για το αν και πόσο επιβλαβής μπορεί να αποβεί για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τελικά πρόσφατες έρευνες σε διάφορα πανεπιστήμια και εργαστήρια προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση της ασπαρτάμης.

Όπως δείχνουν οι ερευνητές, η ασπαρτάμη αν καταναλώνεται συστηματικά, επιτίθεται στα εγκεφαλικά κύτταρα, στο συκώτι και στα νεφρά.

Μπορεί να απορυθμίσει την ορμονική ισορροπία στον εγκέφαλο και να επέλθει κατάθλιψη και κρίσεις πανικού.

Σε άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία, ένα παράγωγο της ασπαρτάμης η φαινυλαλανίνη μπορεί να επιφέρει ακόμα και νοητική καθυστέρηση!

Άλλα συμπτώματα που έχουν διαγνωστεί είναι το ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, η μειωμένη πνευματική επίδοση, αδυναμία συγκέντρωσης και μούδιασμα των άκρων.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ασθενείς με έντονα πολλαπλά συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια οδηγούνταν στα νοσοκομεία για εξετάσεις και οι γιατροί αρκετές φορές έδιναν λαθεμένες διαγνώσεις στο λεπτομερές όμως ιστορικό του ασθενούς φαινόταν η μεγάλη κατανάλωση ασπαρτάμης, η οποία όπως κατάλαβαν καθυστερημένα προκαλούσε δηλητηρίαση στον οργανισμό!

Έτσι μετά από τη διακοπή της ουσίας οι ασθενείς γίνονταν τελείως καλά.

Η ασπαρτάμη στο λεπτό έντερο μετατρέπεται κατά ένα μέρος σε αιθανόλη, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη, μια θανατηφόρα ουσία που να μεταβάλλει το ρυθμό αναπνοής και ακόμα να προκαλέσει κώμα!

Πολλοί είναι πλέον οι γιατροί και ερευνητές που συνιστούν να μην καταναλώνουμε για κανένα λόγο ουσίες ή τρόφιμα που να περιέχουν ασπαρτάμη και προτρέπουν όσους καταναλώνουν την ουσία αυτή να τη διακόψουν τελείως και να χρησιμοποιούν κανονική ζάχαρη στα ροφήματα τους ή στα γλυκά.

email