Το είδωλό μας στον καθρέφτη

Το είδωλό μας στον καθρέφτη

Το είδωλό μας στον καθρέφτη

Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη… Ανέμελα, διστακτικά, επιφυλακτικά, ανυπόμονα. Τι όμως βλέπουμε τελικά ;
Έχετε παρατηρήσει σίγουρα ότι αναλόγως την διάθεση  που έχουμε την ώρα που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, εισπράττουμε και την ανάλογη πληροφορία.
Το σώμα μας συγκροτείται από ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό περιεχόμενο.  Το να δούμε ψυχρά και ρεαλιστικά το είδωλό μας στον καθρέφτη, ανεπηρέαστα, και αντικειμενικά, είναι μία διαδικασία περίπλοκη. Έτσι κι αλλιώς Ο εγκέφαλός μας «βλέπει» το σώμα μας έως και κατά 2/3 μεγαλύτερο σε σύγκριση με την πραγματικότητα.
Η εικόνα που έχει στο μυαλό του κάθε άτομο για το σώμα του και την εμφάνισή του είναι κάτι πιο περίπλοκο από αυτό που βλέπει το ίδιο το άτομο στον καθρέφτη. Σπανίως δε, η εικόνα αυτή για το σώμα του μπορεί να προσεγγίζει την πραγματική σωματική του κατάσταση.
H αντίληψη της εικόνας του σώματος είναι η νοητική αναπαράσταση που το κάθε άτομο έχει για το σώμα του. Η διαδικασία της  αντίληψης περιλαμβάνει  3 στάδια: την υποδοχή, τον μετασχηματισμό και την κωδικοποίηση.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι μία σύνθετη ψυχολογική διαδικασία και  επηρεάζεται τόσο από  εξωτερικούς – περιβαλλοντολογικούς παράγοντες όσο και από  εσωτερικούς.
Ο άνθρωπος δέχεται ένα σύνολο ερεθισμάτων και από αυτά επιλέγει και πράγματι αντιλαμβάνεται ό,τι  αυτός θέλει, ό,τι επιθυμεί ανάλογα την συναισθηματική του κατάσταση, ό,τι νομίζει ότι δίνει απάντηση στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του.
Όσο λιγότερο το άτομο αξιολογεί και σέβεται τον εαυτό του, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να μην αντιλαμβάνεται σωστά την εικόνα του σώματός του με αποτέλεσμα τις αντιφατικές συνέπειες και αντιδράσεις στον ψυχισμό του. Έχουν υπάρξει πολυάριθμες έρευνες σχετικά με την διαταραγμένη εικόνα σώματος και τα αισθήματα ανεπάρκειας, καθώς επίσης και τους ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές παθήσεις.
Πρέπει να επισημάνουμε ξανά και ξανά  ότι οι σημερινές κοινωνίες ταυτίζουν τη γυναικεία ομορφιά με το αδύνατο σώμα. Αυτό τελικά οδηγεί όλο και περισσότερες γυναίκες να νιώθουν απογοητευμένες από το σώμα τους. Η απογοήτευση από τη σωματική εικόνα οδηγεί σε έντονες δίαιτες για να επιτευχθούν τα ιδανικά επίπεδα βάρους.
Καθώς όμως οι δίαιτες δεν έχουν εύκολα αποτελέσματα, η αποτυχία οδηγεί σε πιο « επίπονη» δίαιτα, με την έννοια της στέρησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ντροπής και υπερηφάνειας. Όταν το άτομο καταφέρνει να διαχειρίζεται το βάρος του, αισθάνεται υπερηφάνεια, ενώ  όταν δεν τα καταφέρνει βιώνει αισθήματα ενοχής. O  φαύλος κύκλος ντροπής-υπερηφάνειας  συντηρεί τη διαταραγμένη εικόνα.

Κυρίαρχο ρόλο  παίζει ο παράγοντας αυτοεκτίμησή.
Κατά τον James υπάρχει ένας  μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο η αυτοεκτίμηση είναι ίση με το πηλίκο των επιτυχιών και των προσδοκιών του ατόμου.
αυτοεκτίμηση =  επιτυχίες / επιδιώξεις
Ευτυχώς ο παράγοντας αυτός είναι τροποποιήσιμος, Έτσι λοιπόν η αυτοεκτίμηση μπορεί να αυξηθεί είτε με το να μειώσουμε τις  προσδοκίες μας  είτε με το να αυξήσουμε την απόδοσή μας. Έτσι θα μειώσουμε και το άγχος.
Το σημαντικότερο όλων είναι να εξασφαλίζουμε την θρέψη καθημερινά για ..το σώμα που κατοικούμε και το οποίο δεν είναι δεδομένο, ετσι ώστε να ‘σφραγίζεται’   η υγεία μας, να μεταφέρονται σωστά τα μηνύματα της πείνας και του κορεσμού και να είμαστε σε θέση να διαχωρίζουμε την συναισθηματική από την βιολογική μας πείνα, η οποία είναι και η θεμιτή.

Η κύρια διαφορά είναι ότι η συναισθηματική πείνα έρχεται απότομα, σε σχέση με την βιολογική η οποία έρχεται σταδιακά.
Η ψυχοσύνθεση του ατόμου με διαταραγμένη εικόνα σώματος έχει συνδεθεί με έλλειψη αποδοχής και φροντίδας εαυτού.Ετσι λοιπόν ένα πολύ έξυπνο τρικ είναι να τρώμε μία σούπερ τροφή (super food) την ημέρα. Σούπερ τροφή ονομάζεται ένα τρόφιμο το οποίο σε πολύ μικρή ποσότητα περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Παραδείγματα σούπερ τροφίμων είναι: ο λιναρόσπορος, το ταχίνι, τα gogi berrie κ.α πολλά.
Με αυτόν τον τρόπο το άτομο μαθαίνει να προσφέρει φροντίδα στον εαυτό του, και να τον ‘βλέπει διαφορετικά’.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να κρατάμε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σταθερά,χωρίς αυξομειώσεις.

Σας φαίνεται πια τόσο τετριμενο, αλλά είναι τόσο σημαντικό για την εύρυθμη χημεία του εγκεφάλου και τον μεταβολισμό. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το πετύχουμε με το να τρώμε κάτι ανά 3-3.5 ώρες από την λήψη του πρωινού μας γεύματος και μέχρι να συναντήσουμε κυρίως γεύμα.

Πάντα προτιμάμε προϊόντα ολικής τα οποία μας προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Επίσης ω3 λιπαρά οξέα τα οποία “κρύβονται” στα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο σολωμός και το σκουμπρί μας βοηθάνε να κρατάμε την διάθεσή μας στα ύψη. Τον ίδιο ρόλο παίζουν και τα καρύδια αλλά και οι μπανάνες, η γαλοπούλα, το γάλα, ο τόνος και το ασπράδι του αυγού εξαιτίας ενός αμινοξεως της τρυπτοφάνης, το οποίο είναι πρόδρομη μορφή της σεροτονινης η οποία ευθύνεται για την ψυχική μας ισορροπία.
Οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής που προαναφέραμε καθώς και το κακάο ειναι τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο. Ενα πολύτιμο μέταλλο για το στρες και το άγχος.Διατηρούν την υγεία του νευρικού συστήματος και προάγουν την εγκεφαλική υγεία.
Ερευνες εχουν αποδείξει την σημασία του ψευδάργυρου στην θετική εικόνα σώματος και στην αποδοχή του εαυτού. Το συναντάμε στα θαλασσινά, στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια, στα πουλερικά, αλλά και στα φιστίκια και τα παράγωγά τους όπως είναι το φυστικοβούτυρο. Στο χέρι μας επίσης είναι  να  καλλιεργήσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτό-αξία μας, ας μην μπαίνουμε στην διαδικασία της σύγκρισης (όλοι το κάνουμε) και ας μπούμε στην διαδικασία αλλαγής νοητικού πλαισίου και οι μύθο-θεραπείες παντώς τύπου θα φύγουν από το παράθυρο.

Μαργαρίτα Παν. Βούλτεψη

διαιτολόγος – διατροφολόγος

Λεωφ Γ.Βεργωτή 30 Αργοστόλι

τηλ. 2671400428

email