Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στα Ιόνια Νησιά

Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στα Ιόνια Νησιά

Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στα Ιόνια Νησιά

Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στα Ιόνια Νησιά!

Στο, όχι και τόσο μακρινό, παρελθόν οι γονείς και ακόμη περισσότερο οι παππούδες και οι γιαγιάδες «μπούκωναν» τα παιδιά με φαγητό, ήθελαν να τα βλέπουν στρουμπουλά.

Το λεγόμενο «κατοχικό σύνδρομο», όμως, δημιούργησε λανθασμένα πρότυπα και συνήθειες, επικίνδυνα για τα παιδιά και την ενήλικη ζωή τους, αυξάνοντας την παιδική παχυσαρκία και τον κίνδυνο νοσηρότητας.

Η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες αρνητικές θέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας της παιδικής παχυσαρκίας και κάποιες πόλεις αναδεικνύονται πρωταθλήτριες.

«Μάρτυρας η ζυγαριά»

Αδιάψευστοι «μάρτυρες» η ζυγαριά και η μεζούρα που δείχνουν πως στα Ιόνια νησιά το ποσοστό των παχύσαρκων/υπέρβαρων παιδιών φτάνει το 40,5%, ενώ 4 στα 10 παιδιά είναι στην ίδια κατηγορία στη Δ. Μακεδονία. Στο 38,6% προσδιορίζεται το ποσοστό στα νησιά του Β. Αιγαίου και στο 37,7% στην Κρήτη όταν το «χαμηλότερο» ποσοστό παχύσαρκων/υπέρβαρων παιδιών εντοπίζεται στην Ηπειρο, με ποσοστό 31,8%.

Σε ό,τι αφορά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τα νούμερα κυμαίνονται στο 33,6% και 33%, αντίστοιχα.

Τα πρώτα στοιχεία επιδημιολογικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, υπολογίζουν το συνολικό ποσοστό των υπέρβαρων στο 34,4%, με τα αγόρια να αναδεικνύονται πιο στρουμπουλά με 35,7%, έναντι του 33,1% των κοριτσιών. Συγκεκριμένα, το 25% των παιδιών απεδείχθησαν υπέρβαρα και το 9,4% παχύσαρκα, ενώ «παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό δείχνει η ζυγαριά» των παιδιών από την Δ΄ έως την Στ΄ τάξη του Δημοτικού, με 36,5%. Από την Α΄ έως την Γ΄ τάξη το ποσοστό είναι 35,1% και από την Α΄ έως την Γ΄ Γυμνασίου 31%.

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας – Δράσεις για την Άσκηση και την Υγιεινή Διατροφή».

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά την υλοποίηση δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας του παιδικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια. Η επόμενη φάση ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχει εξάμηνη διάρκεια και θα υλοποιηθεί σε 85 σχολεία της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στα Ιόνια Νησιά

Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στα Ιόνια Νησιά

email
Πηγή άρθρου: Ελευθεροτυπία