Εισαγγελική παρέμβαση για την αναστολή χορήγησης φαρμάκων σε ΕΟΠΥΥ

Φάρμακα

Φάρμακα

Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την αναστολή της χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με πίστωση από τα φαρμακεία έδωσε ο Εισαγγελέας Εφετών Γ. Σακελάκος. Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή υπουργικής απόφασης, με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται πως η εν λόγω υπουργική απόφαση έχει την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν από την αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος ασφαλισμένων.

Για την απόφασή τους να προσφύγουν στο ΣτΕ οι Φαρμακοποιοί τονίζουν ότι η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία, θα επιφέρει σοβαρή νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής πώλησης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και θα πλήξει καίρια τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων.

Στην προσφυγή σημειώνεται πως η υπουργική απόφαση δεν στηρίζεται σε νόμιμη νομοθετική εξουσιοδότηση, αφού σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται παρόμοια δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Τα προβλήματα στην Υγεία συνεχίζονται καθώς οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την αναστολή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, λόγω οφειλών, ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών αποφάσισε να σταματήσει τις παραδόσεις ιατρικών υλικών στα δημόσια νοσοκομεία επί πιστώσει, αλλά και να διακόψει πλήρως τις παραδόσεις σε έξι από αυτά. Τα νοσοκομεία αυτά είναι «ο Ευαγγελισμός», το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Α. Παπανδρέου», το «Γ. Γεννηματάς», το «Σωτηρία», το «Αττικόν» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «αναγκαστική» την παύση των παραδόσεων στα δημόσια νοσοκομεία από τις 5 Ιουνίου, λόγω της «αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ παράλληλα «έχουν υποστεί τεράστιο κούρεμα των ομολόγων τους».

email
Πηγή άρθρου: tvxs.gr