Καλώς ήρθες Άνοιξη …καλώς ήρθατε αλλεργίες !

Καλώς ήρθες Άνοιξη …καλώς ήρθατε αλλεργίες !

Καλώς ήρθες Άνοιξη …καλώς ήρθατε αλλεργίες !

Φέτος στο νησί μας “και όχι μόνο” οι βροχοπτώσεις ήταν κάτι παρά πάνω από έντονες. Ως συνέπεια αυτού η πρόωρη ανθοφορία και κατ’ επέκταση η πυροδότηση των εποχικών αλλεργιών.

Οι πάσχοντες (συμπεριλαμβανόμενου και εμού), γνωρίζουμε ότι κάποια έξαρση των συμπτωμάτων θα είχαμε περίπου τον Μάιο.

Ωστόσο από την μία η σκόνη από την Αφρική, από την άλλη η πρόωρη ανθοφορία είχαν ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως: το φτέρνισμα, η δακρύρροια, η ρινική καταρροή και η ρινική συμφόρηση, κνησμός φάρυγγα και ματιών να μας επισκεφτούν πιο σύντομα από ότι περιμέναμε.

Πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε φυσικά;

Η φύση όπως πάντα σοφή, έχει προνοήσει και για εμάς… τα πιο ευαίσθητα άτομα !
Έτσι λοιπόν, είτε ως πρόληψη “το οποίο και θα συνιστούσα” είτε ως θεραπεία ” σε μεγαλύτερες ασφαλώς δόσεις “,υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές πέραν των αντί-ισταμινικών χαπιών ” ..και των παρενεργειών τους “:
Η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ) έχει αποδειχθεί ότι έχει αντί-ισταμινική δράση.

Πολύ καλές πηγές βιτ.C της εποχής, είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές, ο μαϊντανός, το θυμάρι, τα goji berries ή το ιπποφαές.

Μετά από ρινική έγχυση βιτ.D, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας υποχώρησαν σημαντικά. Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται στις τροφές σπανιότερα από κάθε άλλη.

Η φύση όμως έχει μεριμνήσει έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος από τις απαιτήσεις της να καλύπτεται από τη συντιθέμενη στο σώμα μας με την επίδραση του ήλιου. ¨Άρα από εδώ και στο εξής δεν αγχωνόμαστε να ψάχνουμε την βιτ.D στα τρόφιμα.

Η κουερσετίνη, είναι ένα μη κιτρικό βιοφλαβονοειδές υψηλής ισχύος και αντιφλεγμονώδες. Μπορούμε να το βρούμε στα μήλα και στα κρεμμύδια.

Η βρομελαίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντι-ισταμινική και αντιοξειδωτική ικανότητα. Βρίσκεται στην καρδιά του ανανά.
Η σειρά που αναφέρω τις συγκεκριμένες ουσίες δεν είναι τυχαία. Η βιτ.D δηλαδή, εχει μεγαλύτερη ισχύ από την βρομελαινή, αλλά όχι και από την βιτ.C.

Καλό μήνα!

Μαργαρίτα Παν. Βούλτεψη

διαιτολόγος – διατροφολόγος

Λεωφ Γ.Βεργωτή 30 Αργοστόλι

email