Καταρροϊκός πυρετός προβάτων (Νόσος bluetongue)

Πρόβατο με ανάποδο κεφάλι

Καταρροϊκός πυρετός προβάτων (Νόσος bluetongue)

Η νόσος δε μεταδίδεται απ’ ευθείας από το ένα ζώο στο άλλο. Η μετάδοσή της γίνεται με έντομα του γένους Culicoides, που μοιάζουν με σκνίπες. Για τη μετάδοση του ιού από το ένα ζώο στο άλλο είναι απαραίτητο να προηγηθεί τσίμπημα από το έντομο. Ο ιός μέσω του σάλιου του εντόμου μεταδίδεται σε άλλο ευαίσθητο ζώο με το επόμενο τσίμπημα.
Ο καταρροϊκός πυρετός έχει παρουσιαστεί σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία και Ευρώπη.
Βασικά η ασθένεια είναι πολύ διαδεδομένη στις χώρες με θερμά κλίματα, όπου ευδοκιμούν τα Culicoides. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η ασθένεια έχει παρουσιαστεί και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως στην Αγγλία το 2007.
Συμπτώματα της νόσου
Τα πρόβατα είναι ιδιαίτερα ευπαθή και παρουσιάζουν τα πιο έντονα κλινικά συμπτώματα. Οι αίγες και τα βοοειδή είναι κυρίως ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου, ιδιαίτερα τα βοοειδή αποτελούν δεξαμενή του ιού. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:
– υψηλός πυρετός
– ανορεξία
– απότομη πτώση της γαλακτοπαραγωγής
– χωλότητα
– βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα
– διαβρώσεις και έλκη στο στόμα
– σιελόρροια
– οίδημα στο πρόσωπο, τα χείλη και τη γλώσσα, η οποία μελανιάζει, χαρακτηριστικό στο οποίο οφείλεται και το όνομα της νόσου.
Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζονται νευρικά συμπτώματα όπως και αποβολές σε έγκυα ζώα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ήπια, που ίσως περάσουν απαρατήρητα.
Θεραπεία και πρόληψη
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δηλώσεως, γι’ αυτό σε περίπτωση υποψίας της νόσου, είναι υποχρεωτική η αναφορά στο πλησιέστερο αγροτικό κτηνιατρείο ή στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του κρούσματος, που γίνεται από κτηνιάτρους, εφαρμόζεται το Έκτακτο Σχέδιο για τον καταρροϊκό πυρετό, που περιλαμβάνει την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις ζώων, τη θανάτωση όσων ζώων παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα, ψεκασμούς των στάβλων και των ζώων με εντομοκτόνα και επιδημιολογική έρευνα.
Υπάρχει συνεχής επιτήρηση της νόσου.

Πηγή άρθρου: emprosnet.gr