Κυκλοϊός του Σκύλου: Μια άγνωστη νόσος

Σκύλος

Σκύλος

Ο κυκλοϊός των σκύλων επιβεβαιώθηκε μόλις πέρσι (2012) στις ΗΠΑ και παρακάτω αναφέρονται μερικά βασικά στοιχειά προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

Τι είναι ο Κυκλοϊός ;

O κυκλοϊός είναι ένας ιός που είναι ιδιαίτερα γνώριμος κυρίως στους κτηνιάτρους που ασχολούνται με την παθολογία χοίρου (καθώς και στους πτηνοπαθολόγους) εν αντιθέσει με του κτηνιάτρους των ζώων συντροφιάς μιας και μόλις πέρσι (Ιούνιος 2012) ταυτοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε σε σκύλους. Παρόλα αυτά ο κυκλοϊός των χοίρων φαίνεται να εμφανίζει διαφορές στο μηχανισμό δράσης σε σχέση με αυτόν στους σκύλους.

Αρχικά η ανίχνευση του κυκλοϊού έγινε  σε υγιείς σκύλους χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο ιδιαίτερο κλινικό σύμπτωμα. Τον Απρίλιο του 2013 όμως αναφέρθηκαν τα πρώτα κλινικά συμπτώματα σε σκύλους με κυκλοϊό και συγκεκριμένα τα σκυλιά παρουσίασαν εμέτους, αιματηρή διάρροια και κατάπτωση. Μερικοί σκύλοι απεβίωσαν παρά την θεραπεία που δέχτηκαν.

Παρόλα αυτά ο κυκλοϊός συνεχίζει να ανιχνεύεται πολύ συχνά ακόμη και σε υγιή σκυλιά  που συνεχίζουν να ζούνε μια φυσιολογική ζωή ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρούνε τον ακριβή μηχανισμού δράσης και εξέλιξης του ιού.

Οδός μόλυνσης

Η οδός μόλυνσης του ιού στους σκύλους δεν είναι ακόμη απόλυτα επιβεβαιωμένη με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η οριζόντια μετάδοση μέσα από τα κόπρανα ή στομαχικό περιεχόμενο μετά από έμετο. Επίσης μελετάται και η πιθανότητα μόλυνσης με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα όπως δηλαδή συμβαίνει και στους χοίρους. Τέλος, μερικοί από τους θετικούς σε κυκλοϊό σκύλοι περνούσαν μεγάλο διάστημα της ζωής τους σε χώρους φύλαξης σκύλων.

Τι πρέπει να προσέχει ο ιδιοκτήτης;

Τα πιο συχνά κλινικά συμπτώματα που εμφανίζει ο μολυσμένος από κυκλοϊό σκύλος δεν είναι ειδικά μιας και συναντώνται σε πληθώρα νοσημάτων. Όπως αναφέρθηκαν και παραπάνω αυτά είναι ο έμετος, η αιμορραγική (ή μη) διάρροια, η κατάπτωση, ο λήθαργος και σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η επίσκεψη και κλινική εξέταση του σκύλου από Κτηνίατρο.

Επίσης, επιβάλλεται ιδιαίτερη παρατήρηση στη συμπεριφορά και υγεία του σκύλου όταν αυτός αφήνεται συχνά σε ειδικούς χώρους φύλαξης σκύλων.

Εν κατακλείδι

Ο νέος ιός που εμφανίστηκε στους σκύλους δεν είναι κάτι που θα πρέπει να προκαλέσει τρόμο και ιδιαίτερη ανησυχία στους ιδιοκτήτες. Οι επιστήμονες προβαίνουν συνεχώς σε έρευνες προκειμένου να καταλάβουν το μηχανισμό δράσης και εξέλιξης του ιού και καθημερινά προστίθενται νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης επιβάλλεται να προσφέρει καλές συνθήκες διαβίωσης στο αγαπημένο του τετράποδο και να αναζητά τη βοήθεια ενός κτηνιάτρους όταν παρατηρεί (έστω και μικρές) αλλαγές στη συμπεριφορά αλλά και την υγεία του σκύλου.

Πηγή άρθρου: diagnovet.gr