Κυστική ίνωση: μια θανατηφόρος ασθένεια

Ο Δημήτρης πάσχει από την πιο θανατηφόρα κληρονομική νόσο της λευκής φυλής, την κυστική ίνωση

Ο Δημήτρης πάσχει από την πιο θανατηφόρα κληρονομική νόσο της λευκής φυλής, την κυστική ίνωση.

Η ζωή είναι ωραία, στο λέω εγώ που πάσχω από θανατηφόρα νόσο»

«Δεν μπορώ να προσθέσω μέρες στη ζωή μου αλλά μπορώ να προσθέσω ζωή στις μέρες μου», είπε κάποια στιγμή, αρχές Σεπτεμβρίου, ο 30χρονος Δημήτρης Κοντοπίδης στον Σταύρο Θεοδωράκη κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την πρώτη εκπομπή των «Πρωταγωνιστών».

Ο Δημήτρης πάσχει από την πιο θανατηφόρα κληρονομική νόσο της λευκής φυλής, την κυστική ίνωση, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι 25 χρόνια – το έχει δηλαδή ήδη ξεπεράσει – παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι ένας δραστήριος δημιουργικός άνθρωπος. Αφού τελείωσε την γραφιστική και ενώ η αρρώστια «κάλπαζε» μπήκε στην Αρχιτεκτονική και τώρα επιβλέπει οικοδομές. Παράλληλα είναι πρωτεργάτης ενός δυναμικού συλλόγου που προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών με κυστική ίνωση. Για μια περίοδο της ζωής του δούλεψε μπάρμαν στις Κυκλάδες – μπορεί το πρωί να ήταν στο οξυγόνο, το βράδυ όμως κερνούσε ποτά και χόρευε με τους φίλους του.
«Δεν θέλω να έχω απωθημένα, θέλω να τα κάνω όλα στη ζωή μου χωρίς να σκέφτομαι τον χρόνο που τελειώνει», είναι μια από τις φράσεις του Δημήτρη. Με κεντρικό πρόσωπο λοιπόν τον Δημήτρη οι «Πρωταγωνιστές» έστησαν μια αισιόδοξη τελικά εκπομπή για τους ανθρώπους που δεν παραιτούνται όσα προβλήματα κι αν συναντούν.

Στους «Πρωταγωνιστές» μίλησαν επίσης κι άλλοι ασθενείς με κυστική ίνωση, γιατροί και συγγενείς ασθενών που περιγράφουν εκτός των άλλων τον γολγοθά τους να αναζητούν φάρμακα και αξιοπρεπή θεραπεία σε μια εποχή κρίσης.

Πηγή άρθρου: protagon.gr