Νέοι κανόνες για το γάλα – Τι πρέπει να προσέξετε

Νέοι κανόνες για το γάλα - Τι πρέπει να προσέξετε

Νέοι κανόνες για το γάλα – Τι πρέπει να προσέξετε

Φεύγει… η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος και στη θέση του έρχεται το ελληνικό σήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης αφαιρέθηκε η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά θα αναγράφεται η προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της ΕΕ.

Εντούτοις με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:

  • Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
  • Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
  • Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
  • Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
  • Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.

Πηγή άρθρου: ethnos.gr