O έρωτας στα χρόνια του διαδικτύου και των social media

love key
O έρωτας στα χρόνια του διαδικτύου και των social media.(Πηγή φώτο:O έρωτας στα χρόνια του διαδικτύου και των social media)

Ο κυβερνοχώρος και η κοινωνικοποίηση μέσω αυτού (μέσα από τα social media) είναι κάτι σχετικά νέο, που ενέχει μια ‘εξωτική’ χροιά, κάτι ενδιαφέρον και διαφορετικό.

Όταν ο έρωτας περνάει μέσα από αυτό το δυνατό, διαφορετικό, μυστήριο -για πολλούς- μέσο όπως το διαδίκτυο και το κομπιούτερ εξάπτει τη φαντασία και δημιουργεί ένα πεδίο δράσης εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει κανείς στην πρόσωπο-με-πρόσωπο καθημερινότητά του.

Πόσο μαγικό και μυστήριο, με ένα ‘τσακ’ το αγαπημένο πρόσωπο να εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή σε γραπτά μηνύματα ή στην οθόνη του κομπιούτερ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σε οποιοδήποτε σημείο.

Οι ερωτευμένοι μπορούν ξαφνικά να υπερπηδήσουν όλα τα εμπόδια και να βρεθούν μαζί, έστω και αν η παρουσία τους δεν είναι φυσική αλλά εικονική! Αυτό το στοιχείο του μυστηρίου αλλά και του μαγευτικού ταυτόχρονα έλκει πολύ κόσμο στο να συνάψει διαδικτυακές ερωτικές σχέσεις.

Βέβαια, οι άνθρωποι έλκονται από τον διαδικτυακό έρωτα για τους ίδιους λόγους που ερωτεύονται και πιο… παραδοσιακά: είτε δεν έχουν ερωτική σχέση και ψάχνουν, είτε έχουν ερωτική σχέση από την οποία λείπει κάτι και προσπαθούν να αντισταθμίσουν.

Τι μου λείπει;

Για πολλούς, η ανωνυμία του διαδικτύου αποτελεί ασπίδα προστασίας. Άνθρωποι που είναι δειλοί, που έχουν κάποιο πρόβλημα εμφάνισης ή αυτοπεποίθησης νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά να γνωρίσουν κάποιον άλλο άτομο που δε θα τους κρίνει βάσει του χαρακτηριστικού της ‘μειονεξίας’ τους, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται.

Το διαδίκτυο επιτρέπει στη φαντασία να δώσει ότι διαστάσεις επιθυμεί κανείς σε πρόσωπα και καταστάσεις και έτσι μπορεί κανείς να βρει ικανοποίηση ευκολότερα.

Η άλλη όψη του νομίσματος, βέβαια, είναι ότι μπορεί κανείς να νομίζει ότι βρήκε αυτό που έψαχνε, αλλά επειδή ακριβώς το διανθίζει η φαντασία του και το τι θα ήθελε να βρει να πιστεύει ότι το βρήκε, χωρίς αυτό να αληθεύει.

Όταν τα αισθήματα είναι αμοιβαία, θεωρείται πραγματική η διαδικτυακή σχέση;

Ο διαδικτυακός έρωτας μπορεί να υφίσταται πράγματι, και η σχέση να είναι αληθινή, αφού δυο άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν σε βαθύτερο ψυχικό επίπεδο και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από γραπτό κείμενο.

Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι έρχονται σε άμεση επαφή με το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά του άλλου στη διαδικτυακή επικοινωνία, αφού δεν υπάρχει ο παράγοντας ‘εξωτερική εμφάνιση’ που εύκολα μπορεί να αποπροσανατολίσει.

Για πολλούς ανθρώπους οι διαδικτυακές γνωριμίες και στη συνέχεια ο έρωτας είναι ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσουν άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα ή χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η φυσική διάσταση μιας σχέσης είναι εξίσου σημαντική με την ψυχική και διανοητική επικοινωνία.

Οι διαδικτυακοί εραστές κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθούν, ειδικά αν επιθυμούν να φτιάξουν και να μοιραστούν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια και να έχουν την ίδια καθημερινότητα. Η φυσική επαφή, η αγκαλιά, το φιλί, η σωματική οικειότητα ΔΕΝ μπορούν να αντικατασταθούν με κάτι άλλο πέρα από την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία.

Γι’ αυτό και για τους περισσότερους ανθρώπους το διαδίκτυο αποτελεί το μέσο που βοηθάει στο να γίνει μια γνωριμία, αλλά τελικά η επιθυμία των εμπλεκομένων είναι να γνωριστούν από κοντά και να δημιουργήσουν μια σχέση στο εδώ-και-τώρα της καθημερινότητάς τους.

Πλατωνική αγάπη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διαδίκτυο έχει βοηθήσει στην άνθιση της πλατωνικής αγάπης, αν θεωρήσουμε ότι το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η έλξη προς το μυαλό και την ψυχή του άλλου.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την επικοινωνία, την αίσθηση ότι κάποιος τους καταλαβαίνει και ότι κάποιος τους ανοίγεται και τους εμπιστεύεται, και όλο αυτό σε ένα πλαίσιο ελάχιστου ρίσκου, οπότε, με αυτή την έννοια, η πλατωνική αγάπη ανθεί.

Υπάρχουν ψυχολογικοί κίνδυνοι στον διαδικτυακό έρωτα;

Όπως και κάθε τι καλό, έτσι και οι διαδικτυακές σχέσεις, στην υπερβολή τους, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος να εθιστεί κάποιος στις διαδικτυακές σχέσεις σε σημείο που να μη μπορεί να συνάψει ερωτικές σχέσεις με προσωπική επαφή με το άλλο άτομο.

Επίσης υπάρχει η περίπτωση όπου το άτομο χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα και ζει μια εικονική ζωή, που έχει μικρή σχέση με την καθημερινότητα.

Στην πλειονότητά τους οι διαδικτυακές σχέσεις για να είναι πραγματικά ικανοποιητικές χρειάζεται να περάσουν στο επίπεδο της φυσικής επαφής, όπου το ζευγάρι συναντιέται στην πραγματικότητα και συνδέεται ψυχικά, διανοητικά, σωματικά και ζει μαζί με τον πολυδιάστατο και πολυδύναμο τρόπο που νοείται μια ολοκληρωμένη σχέση.

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα δυνατό, γρήγορο και αποτελεσματικό εργαλείο για να γίνει η αρχή της γνωριμίας.

Ωστόσο, υπάρχει μια μειοψηφία ανθρώπων οι οποίοι δεν επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον διαδικτυακό εραστή ή ερωμένη τους. Συνήθως πρόκειται για άτομα που έχουν διπλή ζωή και η διαδικτυακή σχέση είναι παράνομη, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω επαφή, λόγω του κινδύνου να τιναχτεί το οικοδόμημα της παράνομης –αλλά και της νόμιμης σχέσης- στον αέρα.

Μια άλλη μερίδα ατόμων προτιμά να ζει στη φαντασίωση που έχει δημιουργήσει –συνειδητά ή μη- οπότε δεν επιδιώκει να γνωρίσει τον διαδικτυακό εραστή/ερωμένη. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως και τα δύο μέλη του ζευγαριού διατηρούν την απόσταση και ανωνυμία τους και δεν επιδιώκουν φυσική γνωριμία.

Έχουν δημιουργήσει μία αρκούντως ικανοποιητική φαντασίωση για το πώς είναι ο εαυτός τους, παρουσιάζοντας μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού τους που δε σχετίζεται με το πώς πραγματικά είναι.

Ακόμα, το ζευγάρι έχει εξιδανικεύσει το άλλο μέλος της σχέσης, αποδίδοντάς του ιδιότητες και χαρακτηριστικά που πιθανότατα δεν έχει, αλλά το ίδιο θα ήθελε να βρει σε έναν σύντροφο. Προκειμένου να διαλυθεί όλη αυτή η φαντασίωση, τα άτομα δεν επιθυμούν να γνωρίσουν τον διαδικτυακό σύντροφό τους.

Τι αλλαγές μπορεί να φέρει το διαδίκτυο στις σχέσεις μελλοντικά;

Το διαδίκτυο μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, να καταργήσει σύνορα και αποστάσεις. Καθώς η τεχνολογία επιτρέπει την επικοινωνία μέσω εικόνας και ήχου και όχι απλώς γραπτού κειμένου, η επικοινωνία αυτή γίνεται πιο ‘αληθινή’, πιο συναισθηματικά φορτισμένη και πιο ικανοποιητική.

Ίσως περαιτέρω τεχνολογικές εξελίξεις να δώσουν μια ακόμα καλύτερη και αμεσότερη διάσταση στην ανθρώπινη επικοινωνία μέσω διαδικτύου.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι ότι οι άνθρωποι θα επιλέξουν να επικοινωνούν διαδικτυακά μέσω φανταστικών κόσμων και φανταστικών, κατασκευασμένων προσωπικών ταυτοτήτων, όπως γίνεται στα παιχνίδια τύπου άβαταρ.

Προς το παρόν χρησιμοποιούνται τέτοιοι τρόποι επικοινωνίας, αλλά χαρακτηρίζονται ως ‘διασκέδαση’.

Αν όμως αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας για να δώσουμε άλλη διάσταση στον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία του και έτσι να αλληλεπιδρούμε μέσα από μια νέα, επινοημένη ταυτότητα, τότε θέτουμε την ανθρώπινη επικοινωνία και ερωτική ζωή σε ένα διαφορετικό επίπεδο.