Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα

Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα

Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα.

Η ανάγκη για πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας καθώς και των υπολοίπων ρευματικών παθήσεων είναι το μήνυμα που στέλνουν η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα,με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα .
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια μορφή αρθρίτιδας, η οποία προσβάλλει το χόνδρο μίας ή περισσότερων αρθρώσεων.

Ο χόνδρος λειτουργεί σαν «προστατευτικό μαξιλάρι» μεταξύ των οστών μιας άρθρωσης. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, αυτό το «μαξιλάρι» φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Η νόσος πλήττει συνήθως τα χέρια, τα πόδια, τη σπονδυλική στήλη, και τις αρθρώσεις, οι οποίες σηκώνουν πολύ βάρος, όπως οι γοφοί και τα γόνατα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος των αρθρώσεων και η δυσκαμψία. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται όσο προχωράει η μέρα. Άλλα συμπτώματα, που πιθανώς βιώνουν οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα είναι το οίδημα, η θερμότητα και ο κριγμός (τρίξιμο) των πληγέντων αρθρώσεων.

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν πόνο, ακόμη κι όταν ξεκουράζονται, ή ακόμη και όταν προσπαθούν να κάνουν περιορισμένες κινήσεις.

Ο πόνος και η δυσκαμψία δυσχεραίνουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών. Βιώνουν καταστάσεις, όπως να πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να ξεβιδώσουν το καπάκι από ένα βαζάκι, ή να γυρίσουν το πόμολο μιας πόρτας. Μπορεί επίσης να χρειάζονται μισή ώρα το πρωί να σηκωθούν από το κρεβάτι τους, μέχρι να ανακτήσουν την κινητικότητά τους οι αρθρώσεις τους.

Συνήθως, η αιτία που την προκαλεί δεν είναι γνωστή και αναφέρεται σαν ιδιοπαθής οστεοαρθρίτιδα. Αν η αιτία που την προκάλεσε είναι γνωστή (π.χ. κάποιος τραυματισμός), τότε αναφέρεται σα δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα.

Η ιδιοπαθής οστεοαρθρίτιδα αποτελεί συνήθως το αποτέλεσμα της γήρανσης της άρθρωσης. Προοδευτικά, ο χόνδρος αρχίζει να φθείρεται, είτε «ξεφλουδίζοντας», είτε σχηματίζοντας μικροσκοπικές ρωγμές. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, παρατηρείται ολική απώλεια του «προστατευτικού μαξιλαριού» μεταξύ των οστών και των αρθρώσεων, δηλαδή του χόνδρου.

Η οστεοαρθρίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαγνωστεί σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, υπονοώντας μια κληρονομική (γενετική) βάση γι αυτή τη νόσο. Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, επανειλημμένους τραυματισμούς ή εγχειρήσεις στις αρθρώσεις, ανωμαλία στις αρθρώσεις εκ γενετής, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες ορμονικές διαταραχές.

Θεραπεία

Ο στόχος της αγωγής στην οστεοαρθρίτιδα είναι η μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας και η βελτίωση και διατήρηση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

Κάθε ασθενής, που βιώνει τέτοια συμπτώματα, είναι προτιμότερο να επισκέπτεται το γιατρό του, για να αξιολογήσει την κλινική του κατάσταση. Χρήσιμη είναι και η συμβουλή του φαρμακοποιού, δεδομένου ότι στην αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα, που απαλύνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ανακούφισης από τον πόνο στο γόνατο, ή στους γοφούς (αρθρώσεις που σηκώνουν βάρος) είναι η απώλεια βάρους, ακόμη και αν είναι μικρή.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα σε συνεργασία με τους Συλλόγους των ασθενών πρόκειται να υποβάλουν προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας «η έλλειψη πολιτικής Υγείας για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και μερικές φορές τη δυσκολία πρόσβασης στην αντιμετώπιση.

Το Εθνικό Σχέδιο θα αποτελέσει οδηγό για την ορθή χρησιμοποίηση και την οργάνωση των εθνικών μας πόρων υγείας, ώστε να καταπολεμηθεί η αρθρίτιδα που αποτελεί το κύριο αίτιο του χρόνιου πόνου και της αναπηρίας μεταξύ των Ελλήνων».

email