Πρόσεξε το Αλτσχάιμερ

Πρόσεξε το Αλτσχάιμερ

Πρόσεξε το Αλτσχάιμερ

Για να είσαι στο διαδίκτυο και να διαβάζεις άρθρα μάλλον το θέμα δεν σε αφορά άμεσα οπότε θα σου αποκαλύψω το όνομα χωρίς να φοβάμαι ότι θα το έχεις ξεχάσει μέχρι το τέλος του κειμένου. Αν βέβαια είσαι άνω των 65 ετών τότε έχε το νου σου (κοίτα που βγήκε και αστείο κατά λάθος) διότι συνήθως (αλλά όχι πάντα) έπειτα από αυτή την ηλικία ξεκινά το πρόβλημα. Μάλιστα, για κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 οι πιθανότητες να έχεις να κάνεις με αυτό διπλασιάζονται. Αναφέρομαι φυσικά με τον τίτλο μου στον γερμανό ψυχολόγο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ ο οποίος παρουσίασε την πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση πρo-γεροντικής άνοιας το 1906 – που, τελικά, πήρε το όνομά του.

Πρόκειται για μια εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου του οποίου τμήματα οδηγούνται σε ατροφία καθώς μειώνονται οι νευρώνες και οι συνάψεις τους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά την αιτία και γι’ αυτό δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία, μέχρι στιγμής όμως η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι κάποιες πρωτεΐνες (Β και Τ αμυλοειδείς) διπλώνουν με λάθος τρόπο και συσσωρεύονται στα νευρικά κύτταρα προκαλώντας ζημιές.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τους πάσχοντες που σιγά-σιγά χάνουν τον έλεγχο της ζωής και του σώματός τους, αλλά και για όσους τους φροντίζουν. Τα συμπτώματα είναι αρκετά, με κύρια την απώλεια μνήμης πρόσφατων γεγονότων, τη δυσκολία προφορικής και γραπτής έκφρασης, επιθετικότητα ανά διαστήματα και απάθεια τον περισσότερο χρόνο. Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται σαν περιγραφή ολόκληρης της χώρας, αλλά ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το τι είναι Αλτσχάιμερ και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο άνθρωπός μας αν υποπτευθούμε σημαντικές αλλαγές. Το να ξεχνάς πού και πού τα κλειδιά σου ή να έχεις σκαμπανεβάσματα στη διάθεση μπορεί να είναι κάτι παροδικό που οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως το στρες, οπότε για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται ειδικά ψυχολογικά και διανοητικά τεστ. Αν τα σημάδια δείχνουν την πάθηση τότε μπορεί να γίνει ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού και απεικόνιση του εγκεφάλου με μαγνητική ή αξονικές τομογραφίες που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ ή γάμμα.

Η διαρκής διανοητική εγρήγορση και η σωματική άσκηση συστήνονται ως πιθανή μέθοδος πρόληψης και επειδή πιστεύω βαθύτατα στο τερπνόν μετά του ωφελίμου, σας συστήνω τα άρθρα μου και σεξ – με όποια σειρά και συνδυασμό θέλετε. Για όσους φροντίζουν αγαπημένους εύχομαι δύναμη, οπλιστείτε με χιούμορ που είναι πάντα φάρμακο και όση επιστήμη μπορείτε, που είναι το καλύτερο εφόδιο. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα επισκεφτείτε την ελληνική εταιρία της νόσου (www.alzheimerathens.gr) και τη σελίδα ενός σχετικού διεθνούς συνεδρίου που θα γίνει στη χώρα μας σε λίγους μήνες (www.genedis.eu).

email
Πηγή άρθρου: protagon.gr