Στην «πυρά» η εξέταση PSA για τον καρκίνο του προστάτη

Γιατρός & Ασθενής

Στην «πυρά» η εξέταση PSA για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι υγιείς άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει να σταματήσουν να υποβάλλονται σε εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη (PSA) στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού ελέγχου, καθώς τα αποτελέσματά της μπορεί προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορούν να επιλύσουν. Αυτή την οδηγία εξέδωσε χθες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προληπτικής Ιατρικής των ΗΠΑ.

Μετά τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από εκατομμύρια άνδρες που είχαν μετρήσει το PSA τους, οι ειδικοί συμπέραναν πως η εξέταση δίνει «80% ψευδώς θετικά αποτελέσματα για επικίνδυνο καρκίνο του προστάτη». Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση δεν είναι αξιόπιστη και ότι 80% των ανδρών που μελετήθηκαν δεν θα έπρεπε να έχει υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του προστάτη, είτε μερική είτε ολική.

Οπως έχει αποδειχθεί, το αυξημένο προστατικό αντιγόνο στο αίμα δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει στον προστάτη όγκος που αναπτύσσεται. Μπορεί επίσης να σημαίνει καλοήθη υπερτροφία του αδένα ή κάποια λοίμωξη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται ταχεία βιοψία πριν από κάθε επέμβαση.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες, οι οποίες θα δημοσιευθούν αναλυτικά τον Ιούλιο στην επιστημονική επιθεώρηση «Αnnales of Internal Medicine», οι περισσότεροι άνδρες που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του προστάτη, «αντιμετωπίζουν ανικανότητα στύσης, ακράτεια ούρων, παθαίνουν πιο συχνά καρδιακή προσβολή και σε κάποιες περιπτώσεις πεθαίνουν από τις παρενέργειες που εμφανίζονται στο πλαίσιο της θεραπείας. Και όλα αυτά για κάποιους μικρούς όγκους, οι οποίοι αυξάνουν το PSA, αλλά ποτέ δεν θα αναπτύσσονταν τόσο ώστε να προκαλέσουν θάνατο».

Υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν την εξέταση όσοι έχουν κάποιο πρόσωπο στο οικογενειακό τους περιβάλλον που έχει εκδηλώσει τη νόσο, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν και αυτοί.

Παρ’ όλα αυτά, στο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που έχει εγκρίνει ήδη η κυβέρνηση Ομπάμα προβλέπεται η οικονομική κάλυψη της εξέτασης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όσοι επιθυμούν θα μπορούν να την κάνουν δωρεάν.

Την απόφαση της Υπηρεσίας Προληπτικής Ιατρικής χαιρέτισε η Αμερικανική Ογκολογική Ομοσπονδία, η οποία εδώ και χρόνια προτρέπει τους γιατρούς να συζητούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσουν όταν το αποτέλεσμα του PSA «δείξει» καρκίνο.

Η άλλη άποψη. Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη επιστημονική άποψη, καθώς κάποιοι ουρολόγοι εκτιμούν πως η Υπηρεσία υποτίμησε την αξία του PSA και υπερτίμησε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί μια επέμβαση η οποία μπορεί να είναι σωτήρια. «Αυτό που προσφέρει το PSA είναι μια ουσιαστική ευκαιρία σε κάποιον για να αποφύγει τον θάνατο και να είναι μάλιστα ένα δυσάρεστο τέλος από τον καρκίνο του ανδρικού αδένα», λέει ο δρ Ουίλιαμ Καταλόνα από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι ειδικοί δεν κατάφεραν να έχουν θετική απάντηση στα ερωτήματα, «αν η αύξηση του προστατικού αντιγόνου, δηλαδή του PSA, μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη καρκίνου που πρέπει να αφαιρεθεί και αν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο πρέπει να τον θεραπεύσουμε».

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr