Συνδέεται το μαύρο τσάι με καρκίνο του προστάτη;

Μαύρο Τσάι

Μαύρο Τσάι. Φωτογραφία: teaonline.us

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώνει νέα σκωτσέζικη μελέτη που συνδέει την υπερκατανάλωση τσαγιού με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, στη Σκωτία, διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν περισσότερα από επτά φλιτζάνια μαύρου τσαγιού την ημέρα αντιμετωπίζουν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με όσους πίνουν από τρία φλιτζάνια και κάτω.

Οι ειδικοί δήλωσαν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα περί καρκίνου του προστάτη, τη στιγμή που βάσει των στοιχείων τους τα άτομα που προχωρούσαν στην υπερκατανάλωση τσαγιού είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα, να καταναλώνουν αλκοόλ ή να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνδρες θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου μειώνοντας την ημερήσια κατανάλωση τσαγιού κατά ένα φλιτζάνι.

Η αμφιλεγόμενη μελέτη

Τα παράδοξα αποτελέσματα βασίστηκαν σε στοιχεία της μελέτης Midspan Collaborative, που ξεκίνησε στη Σκοτία το 1970 και αφορούσε συνολικά 6.016 άνδρες ηλικίας από 21 έως 75 ετών οι οποίοι δήλωσαν αρχικά τις καθημερινές τους συνήθειες και στην πορεία παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα 37 ετών.

«Έμεινα έκπληκτος με τον εντοπισμό της σχέση μεταξύ μαύρου τσαγιού-καρκίνου του προστάτη» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κασίφ Σαφίκ. «Συγκεκριμένα είδαμε ότι με κάθε επιπλέον φλιτζάνι άνω των επτά, ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μεγαλώνει. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το τσάι από μόνο του αποτελεί παράγοντα κινδύνου ή εάν φταίει το γεγονός ότι οι άνδρες που προτιμούν το συγκεκριμένο ρόφημα είναι γενικά πιο υγιείς με αποτέλεσμα να φτάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου η εμφάνιση της νόσου εμφανίζεται συχνότερα».

Οι ερευνητές αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι υπήρχαν «ισχυρά» στοιχεία τα οποία συνέδεαν το πράσινο τσάι με την πρόληψη κατά του καρκίνου. Σε ό,τι αφορούσε στο μαύρο τσάι όμως τα στοιχεία ήταν μάλλον διφορούμενα.

Απόρριψη των επιστημονικών στοιχείων

Η βιομηχανία τσαγιού έσπευσε να απορρίψει τα στοιχεία των ερευνητών, με την αιτιολογία ότι καμία άλλη μελέτη ως τώρα δεν είχε παρουσιάσει κάποια σχέση μεταξύ μαύρου τσαγιού και καρκίνου του προστάτη και ότι αντίθετα η κατανάλωση τσαγιού έχει φανεί να προλαμβάνει την εμφάνιση της νόσου.

Από την πλευρά της η Συμβουλευτική Επιτροπή Τσαγιού (TAP) της Βρετανίας υποστηρίζει ότι η μελέτη είναι λανθασμένη και ότι η εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το στρες ή τη διατροφή.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr