Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Φάρμακα

Η κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα «ήταν από δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» .

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει πληρωθεί μεγάλο μέρος των οφειλών τους.

Κι αυτό παρότι, σήμερα το πρωί, ο λογαριασμός του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που τηρείται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είχε μόλις 35 εκατομμύρια ευρώ. Στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ υπήρχαν άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ από εισφορές.

Σύνολο, δηλαδή, 75 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που ο Οργανισμός οφείλει σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, κλινικές, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ!!!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι φαρμακοποιοί εμμένουν στην απόφασή τους να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς αγοράζουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους και από εκεί και έπειτα αρχίζει η μεγάλη ταλαιπωρία τους. Η διαδικασία είσπραξης των χρημάτων τους δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό παροχών του Ταμείου.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων πλην του ΠαΣοΚ, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου υπέβαλε προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ.

Όπως είπε ο κ. Αμπατζόγλου, είναι «ώρα μηδέν για το κοινωνικό κράτος» και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη χωρίς σταθερή και αξιόπιστη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. «Το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος ευρωπαϊκό ασφαλιστικό ταμείο καταρρέει» , τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμπατζόγλου πρότεινε για την χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και την διέξοδο από την σημερινή κρίσηνα ληφθούν τα εξής μέτρα:

– Να επανέλθει η κρατική επιχορήγηση στο 0,6 % του Α.Ε.Π. σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3918/2011.

– Να δοθούν στον ΕΟΠΥΥ τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που τώρα είναι στα χέρια του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΥΤΕΚΩ ενώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Τα ομόλογα αυτά ξεπερνούν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ και μπορούν να δώσουν ρευστότητα στον ΕΟΠΥΥ.

– Να διαχωριστεί απευθείας από τις τράπεζες η καταβολή των εισφορών ασθένειας και να καταβάλλονται απευθείας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι μέσω ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κ.κ. Δημ. Βαρτζόπουλος (ΝΔ), Ι. Μπασκόζος και Δημ. Ζέπος (ΣΥΡΙΖΑ), Παν. Μελάς (Ανεξάρτητοι Ελληνες), Χρ.Μιχαηλίδης (ΔΗΜΑΡ), Θ. Αγγελόπουλος (Κοινωνική Συμφωνία) και η κυρία Λέτα Μεθωνιού (ΚΚΕ). Επίσης, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γ. Πατούλης.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr