Τα οφέλη του σκόρδου

Σκόρδα

Σκόρδα

Μπορεί να προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή και βάρος στο στομάχι, τα οφέλη όμως που παρέχει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, ειδικά αν έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ανεκτίμητα.

Όπως διαπίστωσαν Αυστραλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, το σκόρδο, είτε σε φυσική μορφή, είτε σε συμπληρώματα, ρίχνει την πίεση το ίδιο αποτελεσματικά με τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Συγκεκριμένα μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 4,6 mm Hg, ενώ όσο υψηλότερη πίεση έχει κάποιος, τόσο περισσότερες μονάδες πέφτει.

Στους υπερτασικούς, μπορεί να μειώσει την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 8,4 mm Hg και την διαστολική κατά 7,3 mm Hg. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι περιορίζεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου έως και 20%.

Το μυστικό κρύβεται σε ένα συστατικό του σκόρδου, στην ουσία allicin, που παράγεται μόλις κοπεί σε κομματάκια. Εκτός από τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που διαθέτει, έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα, έχει αντι-πηκτική δράση, και από ότι φαίνεται περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Οι επιστήμονες συνιστούν να καταναλώνουμε συστηματικά σκόρδο για το καλό της υγείας μας.

Μία σκελίδα την ημέρα είναι αρκετή, αρκεί να την τρώμε ωμή. Διαφορετικά στα φαρμακεία θα βρούμε σκευάσματα εξίσου αποτελεσματικά.

Πηγή άρθρου: zougla.gr