Θα λιποθυμήσεις αν δε φας γλυκό;

Donuts

Ντόνατς. Φωτογραφία: utahsweetsavings.com

Μπορεί να το λες αστεία, για να δικαιολογήσεις την κατανάλωση σοκολάτας, αλλά, όπως ίσως έχεις διαπιστώσει, έχει αποτέλεσμα.

«Είναι πολύ συνηθισμένο να νιώθουμε ότι, αν δε φάμε κάτι, συνήθως γλυκό, θα… λιποθυμήσουμε» λέει ο παθολόγος Δημήτριος Τωμαδάκης.

Όπως, όμως, ο ίδιος εξηγεί, «πρόκειται για παροδική υπογλυκαιμία, κατάσταση όπου το σάκχαρο του αίματος πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ αποδεδειγμένα δεν πάσχεις από διαβήτη. Συνοδεύεται συνήθως από ρίγος, ζαλάδα ή εφίδρωση, και αν φας κάτι γλυκό ή αλμυρό έχεις παρατηρήσει ότι έπειτα από λίγο συνέρχεσαι».

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ενέργεια προκειμένου να λειτουργήσει, την οποία λαμβάνει από τη γλυκόζη. Όταν μειωθούν τα επίπεδά της στο αίμα, τότε πέφτει και η ενέργειά σου. Αυτή η αιφνίδια υπογλυκαιμία σου οφείλεται συνήθως σε:

  • Παράλειψη ή καθυστέρηση ενός γεύματος.
  • Χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων.
  • Κατανάλωση οινοπνεύματος χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο γεύμα.
  • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα χωρίς αντίστοιχη κατανάλωση φαγητού.

Πώς μπορείς να αποφύγεις την υπογλυκαιμία

Καλό είναι να προσέξεις περισσότερο τη διατροφή σου και να μη μένεις νηστική για πολλές ώρες. Εάν, παρ’ όλα αυτά, το επεισόδιο επαναληφθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, ζήτησε τη συμβουλή ενός ειδικού. Πάντως, για να αντιμετωπίσεις άμεσα αυτή την κατάσταση:

  • Πιες ένα χυμό ή φάε ένα φρούτο (κατά προτίμηση μήλο) ή μια καραμέλα.
  • Πιες φυσικό χυμό πορτοκαλιού και φάε ένα μικρό κομμάτι κρέας ή τυρί. Ο συνδυασμός αυτός θα καθυστερήσει την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα και δε θα σημειωθεί διακύμανση στα επίπεδά της.
email
Πηγή άρθρου: shape.gr