Το κάπνισμα συνδέεται με την ψωρίαση

Τσιγάρο

Ένα ακόμη δεινό έρχεται να προστεθεί στη λίστα των βλαβερών συνεπειών του τσιγάρου.(Πηγή φώτο:newjuventud.deviantart.com)

Ένα ακόμη δεινό έρχεται να προστεθεί στη λίστα των βλαβερών συνεπειών του τσιγάρου. Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέει το κάπνισμα με την ψωρίαση, μια χρόνια και αρκετά επώδυνη δερματική νόσο.

Αυτοάνοση νόσος

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση νόσος – προκαλείται δηλαδή επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα, για λόγους οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι άγνωστοι στους ειδικούς, αντιδρά και επιτίθεται στα ίδια τα κύτταρά του.

Ορισμένες μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν υποδηλώσει ότι οι καπνιστές είναι πιο «επιρρεπείς» σε αυτήν, κάτι το οποίο οι ειδικοί αποδίδουν στο ότι το κάπνισμα ενδέχεται να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μακροπρόθεσμα στοιχεία

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές με επικεφαλής τον Αμπράρ Α. Κουρέσι της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ μελέτησαν δεδομένα από τρεις μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study ΙΙ, Health Professionals’ Follow-up Study).

Από τους σχεδόν 186.000 άνδρες και γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για διάστημα 12 ως 20 ετών, 2.410 ανέπτυξαν ψωρίαση, Όπως διαπιστώθηκε, τόσο οι καπνιστές όσο και οι πρώην καπνιστές αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.

Σε όσους εξακολουθούσαν να καπνίζουν τη χρονική στιγμή που ξεκίνησαν οι μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης ήταν διπλάσιος σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Όσοι είχαν υπάρξει καπνιστές στο παρελθόν αντιμετώπιζαν κίνδυνο αυξημένο κατά 39% σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ικανή σύνδεση

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology» δεν αποδεικνύει βεβαίως ότι το κάπνισμα προκαλεί ψωρίαση. Όπως όμως τονίζουν οι συγγραφείς της, τα αποτελέσματά της δείχνουν φανερά ότι το κάπνισμα είχε προηγηθεί στις περιπτώσεις που εμφάνισαν τη νόσο.

Πηγή άρθρου: tovima.gr