Το μυστικό για να φύγει η κοιλιά; Οι φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες για επίπεδη κοιλιά

Φυτικές ίνες για επίπεδη κοιλιά.

Ενίσχυσε τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, για να χάσεις βάρος και λίπος από την κοιλιά.

Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά είναι πιο επικίνδυνο από αυτό του υπόλοιπου σώματος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακές νόσους.Σύμφωνα με μελέτες, από όλα τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που εξετάστηκαν, η μοναδική  θρεπτική ουσία που συνδέθηκε σημαντικά  με το λίπος της κοιλιάς ήταν οι ίνες.
Το κοιλιακό λίπος μειώθηκε περίπου 4% μετά από 5 χρόνια, ανεξάρητα από το σωματικό βάρος ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος, μόνο με την πρόσληψη 10 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών ημερησίως.

Μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει ότι οι -μειωμένες σε ίνες- δίαιτες, συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Η συγκεκριμένη μελέτη όμως, έδειξε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών οδηγεί το λίπος κάτω από το δέρμα και όχι στην κοιλιά.

Φυτικές ίνες: διαλυτές, αδιάλυτες και πού να τις βρεις

Οι φυτικές ίνες αποτελούν  ένα μέρος των φυτών, που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε. Παρόλα αυτά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.  Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πλήρεις με λιγότερο φαγητό, γιατί προσθέτουν όγκο στην τροφή αλλά όχι θερμίδες. Οι διαλυτές ίνες υπόσχονται μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην τακτική κινητικότητα του εντέρου.

  • Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών αποτελούν τα φρούτα, όπως μήλα, μπανάνες, δαμάσκηνα και μούρα, τα λαχανικά όπως μπρόκολο, καρότα, γλυκοπατάτες κρεμμύδια, τα όσπρια όπως μπιζέλια, και τα δημητριακά, όπως η βρώμη και το κριθάρι.
  • Καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών αποτελούν τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως πίτουρο, ξηροί καρποί, σπόροι, τα  λαχανικά όπως σέλινο και κολοκυθάκια και η φλούδα πολλών φρούτων και λαχανικών.

Οι περισσότεροι παίρνουν μόνο περίπου 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, που είναι το μισό του ελάχιστης ποσότητας (25-30 γραμμάρια) που συνιστάται.

Φυτικές ίνες για επίπεδη κοιλιά

Όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης συμβάλλουν στην πρόσληψη φυτικών ινών. Φρόντισε λοιπόν να έχεις ποικιλία φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό σου διαιτολόγιο και να μην τα ξεφλουδίζεις όσο γίνεται. Η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και κατευθύνει το λίπος μακριά από την κοιλιά, ανεξάρτητα από το σωματικό σου βάρος.

Πηγή άρθρου: shape.gr