Βρήκαν τις αιτίες για τριάντα είδη καρκίνου

Καρκινικά Κύτταρα

Καρκινικά Κύτταρα

Βήμα-ορόσημο για την κατανόηση των αιτιών εκδήλωσης του καρκίνου, που ακολούθως θα οδηγήσει σε καλύτερη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπισή του- ακόμη και στην πρόληψη, έκαναν Βρετανοί ερευνητές, ανακοινώνοντας ότι κατάφεραν να εντοπίσουν τις 21 κυριότερες γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν (σε ποσοστό 97%) την ογκογένεση στους 30 πιο συνηθισμένους τύπους της ασθένειας.

«Για εκπληκτική μελέτη» και «κομβικό σημείο για την κατανόηση της ασθένειας» μιλά η διεθνής κοινότητα υπενθυμίζοντας ότι ορισμένες από τις αιτίες, που ενισχύουν την εκδήλωση του καρκίνου, όπως το κάπνισμα και η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι γνωστές, αλλά δεκάδες άλλες παρέμεναν και παραμένουν ακόμη άλυτο μυστήριο.

«Είναι γνωστό πως ο καρκίνος οφείλεται σε μεταλλάξεις στο ανθρώπινο DNA, ωστόσο υπάρχει ελάχιστη γνώση των βιολογικών διαδικασιών που τις προκαλούν. Τώρα χαρτογραφήσαμε τις αιτίες που προκαλούν τα 30 πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα των 70 και πλέον ερευνητών, που πραγματοποίησαν την έρευνα υπό το συντονισμό του βρετανικού ερευνητικού κέντρου Sanger στο Κέιμπριτζ.

«Για πρώτη φορά αναλύσαμε τεράστιο αριθμό μεταλλάξεων (4.938.362) που παρουσιάστηκαν σε 7.042 περιπτώσεις καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάικ Στράτον, εξηγώντας πώς η ομάδα του στη συνέχεια εντόπισε 21 διαφορετικούς τρόπους, γνωστούς στον ιατρικό κόσμο ως «υπογραφές», που ευθύνονται γι’ αυτές τις μεταλλάξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιες από αυτές τις «υπογραφές» συνδέονται μόνο με ένα είδος καρκίνου, ενώ άλλες «συνυπάρχουν» σε άλλα είδη της ασθένειας. Υποστηρίζουν ότι στα περισσότερα είδη του καρκίνου εντόπισαν δύο «υπογραφές», ενώ σε καρκίνους της μήτρας, του ήπατος και του στομάχου συναντώνται έως και έξι διαφορετικές μεταλλάξεις.

«Τα ευρήματα μας οδηγούν σε… περιοχές που δεν είχαμε προσεγγίσει στο παρελθόν», λέει ο Στράτον υποστηρίζοντας ότι όσο βαθύτερα κατανοούμε τα αίτια εκδήλωσης της ασθένειας τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε στις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου.

email
Πηγή άρθρου: enet.gr