Zumba: Ένας αποτελεσματικός τρόπος εκγύμνασης

 

ZUMBA

ZUMBA.(Πηγή φώτο:zumbawithamy.com)

Η εκγύμναση, σε πολλούς από εμάς, φαίνεται σαν αγγαρεία και ίσως, αρκετά βαρετή δραστηριότητα.

Ίσως να είστε αναγκασμένοι να εκτελείτε ασκήσεις είτε γιατί σας το επέβαλε ο γιατρός σας (εάν έχετε κάποιο πρόβλημα), είτε για διάφορους προσωπικούς λόγους, δίχως όμως να σας προσφέρουν κάποια ευχαρίστηση. Εάν θέλετε να αλλάξετε ιδέα όσον αφορά τον τρόπο εκγύμνασης σας, δοκιμάστε το Zumba και δεν θα ‘ξεκολλήσετε’!

Αυτή η τάξη είναι περισσότερο διασκεδαστική δραστηριότητα από μια φυσική άσκηση, αφού ο χορός είναι το βασικό στοιχείο της. Μπορείτε έτσι απολαμβάνοντας το χορό να ωφεληθείτε σωματικά και να σπαταλήσετε ευχάριστα τις θερμίδες σας.

Η Ιστορία του Χορού Zumba

Ο χορός Zumba άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1990 στην Κολομβία. Η πίστωση πίσω από την ανακάλυψη του εν λόγω προγράμματος χορού και γυμναστικής πηγαίνει στον Alberto ‘Beto’ Perez, χορευτή και χορογράφο, που ούτε καν ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρνε ένα ‘ευχάριστο ατύχημα’.

Ο Perez δημιούργησε το πρόγραμμα γυμναστικής τυχαία ενώ έχασε τα βήματα σε μια από τις τάξεις aerobics όπου δίδασκε. Αυτοσχεδίασε έτσι μια δική του χορογραφία βασισμένη πάνω σε μία δική του κασέτα με μουσική salsa και meringue. Η τάξη του είχε ενθουσιαστεί με την τροπή του μαθήματος και έτσι η ιδέα εξαπλώθηκε.

Η τάξη έγινε δημοφιλής και σήμερα, το πρόγραμμα επεκτάθηκε, έχοντας περίπου δέκα εκατομμύρια συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα πήρε την αναγνώρισή του από κορυφαίους εκπαιδευτές γυμναστικής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της IDEA Health and Fitness Association, το αμερικανικό Συμβούλιο για την άσκηση και το Aerobic Fitness Association of America.

Η ρουτίνα

Η μουσική είναι το βασικό στοιχείο για τα μαθήματα χορού Zumba. Οι ρουτίνες περιλαμβάνουν διαλειμματικές προπονήσεις όπου αργοί και γρήγοροι ρυθμοί εναλλάσσονται για να τονώσουν το σώμα σας, ενώ συγχρόνως καίτε λίπος. Προσθέτοντας λίγη γεύση από λάτιν μαζί με διασκέδαση έχετε το Zumbα. Η μορφή χορού Zumba αποτελείται από τα στυλ χορού όπως το cha-cha-cha, φλαμένκο, χορό της κοιλιάς, Cumbia, bhangra, merengue, Reggaeton, tango, samba και hip-hop.

Υπάρχουν διάφορες τάξεις τύπων Zumba, οι οποίες προσφέρονται στα γυμναστήρια. Αυτά τα είδη των μαθημάτων χορού Zumba είναι:

• Zumba: Είναι η διασκεδαστική τάξη που προσφέρει ένα ευχάριστο τρόπο εκγύμνασης ενσωματώνοντας λάτιν ρυθμούς και εύκολες χορευτικές κινήσεις. Περιλαμβάνει κοινούς ρυθμούς, όπως salsa, samba, merengue, tango και reggaeton.

• Zumba Gold: Αυτή η τάξη στοχεύει την πιο αναπτυσσόμενη κατηγορία πληθυσμού που είναι αυτή των baby boomers. Χρησιμοποιώντας τις βάσεις του Zumba τροποποιεί τις κινήσεις και το ρυθμό με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δραστήριων ενηλίκων. Τα κύρια στοιχεία του Zumba όπως είναι οι ρυθμοί λάτιν, salsa, cumbia και reggaeton εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στο μάθημα με εύκολες κινήσεις δημιουργώντας μια αναζωογονητική και διασκεδαστική εμπειρία. Αυτό το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τις ανατομικές, φυσιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες του πληθυσμού αυτού.

• Zumba Toning: Η μορφή αυτή συνδυάζει ασκήσεις sculpting μαζί με καρδιαγγειακή γυμναστική μέσα από τις κινήσεις Zumba. Αυτό το πρόγραμμα έχεις ως στόχο την καύση θερμίδων χρησιμοποιώντας και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι μαθητές μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν τα ειδικά Toning Sticks για την ενίσχυση του ρυθμού και τόνωση σε όλες τις στοχευόμενες μυϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των κοιλιακών, τους γλουτούς και τους μηρούς. Το Zumba Toning είναι ο κατάλληλος τρόπος να τονώσετε φυσικά το σώμα σας απολαμβάνοντας τους διασκεδαστικούς ρυθμούς του Zumba.

• Aqua Zumba: Έχει ομοιότητες με την αεροβική στο νερό προσφέροντας μία αναζωογονητική προπόνηση. Αυτή η κατηγορία προορίζεται για άτομα όλων των ηλικιών. Συνδυάζοντας κινήσεις του χορού Zumba μαζί με την παραδοσιακή άσκηση στο νερό προσφέρει μία ασφαλή και προκλητική καρδιαγγειακή προπόνηση που θα σας συναρπάσει.

• Zumbatomic: Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα Zumba για παιδιά. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009 και προορίζεται για παιδιά που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα από 4 έως 12 ετών. Ενσωματώνει στυλ χορού όπως το reggaeton, hip hop και pop με τις θεμελιώδεις έννοιες όπως είναι ο συντονισμός, η πειθαρχία, η εμπιστοσύνη και η ομαδική εργασία. Οι γονείς αγαπούν το Zumbatomic λόγω της ανταπόκρισης που έχει στα παιδιά, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση τους, την ενίσχυση του μεταβολισμού και του συντονισμού. Αυτή η τάξη δίνει στους γονείς ένα καλό λόγο να επισκεφθούν το γυμναστήριο, για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους προσφέροντάς τους μία διασκεδαστική εμπειρία.

• Zumba in the Circuit: Προσφέρει 30 λεπτά χορογραφία σε ρυθμούς λάτιν σε συνδυασμό με κυκλική προπόνηση, μια σειρά από ασκήσεις δύναμης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ενισχύστε το μεταβολισμό σας και αποκτήστε δύναμη με τα οφέλη της κυκλικής γυμναστικής καθώς τελειοποιείτε τις κινήσεις σας στο Zumba. Είναι εγγυημένο ότι θα ξεφύγετε από τη βαρεμάρα και τη ρουτίνα της καθημερινότητας καθώς θα γυμνάζεστε καίγοντας θερμίδες. Αυτή η τάξη μπορεί να προσαρμοστεί για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Το Zumba είναι ασφαλές για κάθε ηλικία και επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια χορού.

Ποια είναι τα οφέλη της Zumba;

• Γυμνάζει όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών και των ποδιών. Πολλές από τις χορευτικές κινήσεις Zumba βοηθούν στην λειτουργία του πυρήνα των κοιλιακών μυών, γεγονός που οδηγεί σε γράμμωση των κοιλιακών, καθώς και μείωση του κίνδυνου για πόνο στην πλάτη.

• Ο χορός Zumba παρέχει μια αερόβια προπόνηση, η οποία καθιστά την αποτελεσματική καύση θερμίδων ή απώλειας βάρους. Μπορείτε να κάψετε 450 έως 600 θερμίδες ανά ώρα.

• Βοηθά στην ανακούφιση του στρες. Οι ενεργητικές κινήσεις δεν βοηθούν μόνο στο να απελευθερωθούν οι ενδορφίνες, αλλά σας βοηθά επίσης να ξεχάσετε τις ανησυχίες σας με τον χορό και την κίνηση.

• Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

• Αυξάνει την οστική πυκνότητα και επομένως μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

• Βελτιώνει την ισορροπία του σώματος.

• Βελτιώνει τον μυϊκό τόνο.

• Το πρόγραμμα εκγύμνασης χορού πιστεύεται ότι ενισχύει το μυαλό. Μαθαίνοντας τα νέα χορευτικά ποσά με κάποια μορφή διανοητικής άσκησης.

Ο χορός Zumba είναι μια διαδικασία καύσης θερμίδων και απώλειας βάρους. Τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική εκγύμνασης, είναι αρκετά ευχαριστημένοι. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν το χορό, ενώ κάποιοι άλλοι απλά αγαπούν τις κοινωνικές διασυνδέσεις στις τάξεις! Όποιους λόγους και να έχετε για να ενταχθείτε σε αυτήν την κατηγορία εκγύμνασης, ο βαθμός ευχαρίστησης που θα έχετε θα είναι ο ίδιος σε κάθε περίπτωση.
Πρόσφατα η ομάδα του Zumba συνεργάστηκε με το γνωστό καλλιτέχνη Pitbull για την προώθηση του τελευταίου του άλμπουμ “Planet Pit”, με το βίντεο “Pause”.

Πηγή άρθρου: Lifemojo.com