Α.Θεοπεφτάτου: Aπώλεια για όλους ο θάνατος του Τ.Παυλάτου

Τάκης Παυλάτος

Τάκης Παυλάτος

Μεγάλη απώλεια για τον τόπο μας ο θάνατος του Τάκη Παυλάτου.Αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και κατασκευή ασφαλών και αντισεισμικών κατασκευών.

Νεαρός πολιτικός μηχανικός το 1953 εκπόνησε τις περισσότερες μελέτες δημοσίων κτιρίων και 42 τύπων αρωγών κατοικιών και καταστημάτων για την άμεση στέγαση των σεισμοπλήκτων στην αγαπημένη του πατρίδα την Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο. Πανταχού παρών σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας μας
 Εφάρμοσε πρώτος καινούργιες τεχνικές μεθόδους, όπως στη θεμελίωση του σταδίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο. Συνέταξε τον πρώτο ελληνικό αντισεισμικό κανονισμό το 1959. Για το έργο του βραβεύθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών και έτυχε της αποδοχής της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Πάντα ταπεινός και μετριόφρων, η μοναδική του επιθυμία ήταν η εξεύρεση χώρου για την στέγαση του πλούσιου αρχείου του στον τόπο του, στο Αργοστόλι.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας γι’ αυτό το σκοπό σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη του και στο σημαντικό του έργο που μας κληροδότησε σαν παρακαταθήκη ανιδιοτελούς προσφοράς.

email