Αεροπορική κάλυψη άγονων γραμμών

Σωτηρης Κουρης (Πηγή φωτογραφίας:enimerosi.gr)

Μετά από σχετική ενημέρωση μας, περί της διεξαγωγής διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκμετάλλευση των 24 τακτικών αεροπορικών γραμμών στο εσωτερικό της χώρας μας, διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη απογοήτευσή μας, την έλλειψη ουσιαστικής στόχευσης και την ανεπάρκεια στην κάλυψη ουσιαστικών αναγκών που χαρακτηρίζουν τις προκηρυχθείσες αεροπορικές γραμμές, τουλάχιστον όσον αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων λόγω του ότι είναι μια πολυνησιωτική περιοχή, σε διοικητικό, οικονομικό και αναπτυξιακό τομέα αντιμετωπίζει προβλήματα, με σημαντικότερο ίσως, την ελλιπή διασύνδεση των νησιών που την απαρτίζουν. Για την εύρυθμη λειτουργία, επιτυχία και διατήρηση της Π.Ι.Ν ως διοικητικού φορέα, απαιτείται να δοθεί άμεσα λύση στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές.

Είναι εμφανής η ανισότητα στην διαμόρφωση των άγονων δρομολογίων της τρέχουσας

προκήρυξης όταν για άλλα νησιά ιδιαίτερα του Αιγαίου,  έχει σχεδιαστεί πτήση για Θεσσαλονίκη. Αντίθετα δεν υφίσταται ανάλογη ρύθμιση για νησιά με σημαντικό αριθμό πληθυσμού όπως η Κεφαλονιά για το οποίο η παροχή του αυτονόητου αγαθού της μετακινήσεως η οποία συνιστά  κομβικό στοιχείο, για την βιώσιμη ανάπτυξή, την άρση της απομόνωσης  και τη σύγκλιση  με την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που μας θλίβει και μας αναγκάζει να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας.

Συγκεκριμένα τα νησιά μας η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, δεν  διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, κατά συνέπεια είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένα από το μεγάλο αυτό αστικό κέντρο, τη Βόρεια Ελλάδα και δει το χειμώνα που η κατάσταση καθίσταται λίαν δυσχερής, αφού δεν εντάσσονται σε ανάλογο πρόγραμμα δρομολογίων.

Αντίθετα, για την περιοχή μας, προκηρύσσεται αεροπορική γραμμή η οποία συνδέει όλα τα νησιά μας πλημμελώς, η οποία ελάχιστα μας διευκολύνει και εμφανώς χαρακτηρίζει και ικανοποίει τα συμφέροντα συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας που ήδη πληροφορούμαστε ότι προέβηκε στην κατάθεση προσφορών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι αυτή η εταιρία έχει έδρα και βάση της το Ηράκλειο της Κρήτης. Στο ήδη υπάρχον δρομολόγιο από το Ηράκλειο έως τη Ζάκυνθο, η αεροπορική εταιρία δεν επιδοτούταν και είχε ελάχιστη κίνηση διότι η Κρήτη ως προορισμός δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους των Ιονίων Νησιών. Στην τωρινή προκήρυξη το δρομολόγιο για τα Ιόνια Νησιά περιλαμβάνει και τα Κήθυρα τα οποία είναι σχετικά κοντά με το Ηράκλειο, προκειμένου η συγκεκριμένη εταιρία να λαμβάνει επιδότηση και γι αυτόν τον προορισμό.

Αν και τις επιπτώσεις των ενεργειών σας τις βιώνουμε όλοι, είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε άμεσα να επηρεάσουμε τις διαδικασίες, η απόφαση είναι δική σας και η στήριξή της επιλογή σας, ηθική και πολιτική σας ευθύνη. Μπορούμε απλά να επισημάνουμε ότι μεθοδεύσεις αυτού του είδους, όχι μόνο απέχουν μακράν από την παροχή λύσης στο φλέγον ζήτημα της αποτελεσματικής αεροπορικής μας διασύνδεσης αλλά μπορούν με ευκολία να χαρακτηριστούν προκλητικά ανεπαρκείς, εγείροντας την εύλογη αγανάκτηση και αποδοκιμασία όλων. Όσοι διαβιούν και εργάζονται στα νησιά μας, όσοι  εναποθέτουν κάποιες ελπίδες ανάπτυξης και ευημερίας στην προσβασιμότητα της περιοχής μας, έχουν προφανώς απογοητευτεί οικτρά.

Επειδή επιδιώκουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με συνείδηση και σοβαρότητα, δεν επιθυμούμε να περιοριστούμε απλώς σε μία καταγγελτική παρέμβαση, οφείλουμε να εκφράσουμε την δική μας πρόταση, προκειμένου να εξεταστεί και να αξιολογηθεί. Η λύση που προτείνουμε είναι η αεροπορική σύνδεση όλων των Ιονίων Νησιών με τη Θεσσαλονίκη,  η οποία υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν και εξυπηρετούσε μεγάλο αριθμό  κατοίκων των νησιών.  Έτσι η γραμμή αυτή θα περιλαμβάνει όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας και ιδιαίτερα την Κεφαλονιά, για την οποία απαιτείται πολύωρο ταξίδι προσέγγισης με τα ηπειρωτικά της χώρας και ιδιαίτερα με τη Βόρειο Ελλάδα.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό ειδικά την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να διασπαθίζονται και να θυσιάζονται αβίαστα, ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού μας επιπέδου, στον βωμό της προχειρότητας άστοχων διακηρύξεων ή στρατευμένων πολιτικών.

Πηγή άρθρου:odysseia.gr