Ανοιξιάτικη αγαπημένη Ιθάκη

Επένδυση στην Ιθάκη

Ανοιξιάτικη αγαπημένη Ιθάκη

Μοσχοβολάει η φύση τέτοια εποχή! Τα λουλούδια είναι ανθισμένα, χρώματα κι αρώματα, σκορπισμένα παντού, αλλά και μια θάλασσα, να την πιεις… στο ποτήρι! Στην Ιθάκη -το Θιάκι όπως συνηθίζουν να το λένε-, εκεί στα Επτάνησα, γνωστή σ’ όλον τον κόσμο εξαιτίας του πολυμήχανου ομηρικού Οδυσσέα.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Βαθύ, παραδοσιακός οικισμός με έναν πανέμορφο φυσικό κόλπο. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά με τον επτανησιακό ρυθμό δόμησης, με γραφικά δρομάκια και σπίτια με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και αυλές.

Στο Βαθύ θα δείτε και τo νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα με την ομώνυμη εκκλησία. Παλιά φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο (1836), αργότερα φυλακή καταδίκων (μέχρι το 1912) και σήμερα είναι μη χρησιμοποιούμενο. Στους προηγούμενους αιώνες σε κάθε λιμάνι υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) στο οποίο έπρεπε να σταματούν τα καράβια που έρχονταν από το εξωτερικό για υγειονομική εξέταση. Το Λαζαρέτο της Ιθάκης έπαθε σημαντικές ζημιές με τους σεισμούς του 1953 και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε.

Στο Βαθύ, υπάρχουν δυο μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε, το Αρχαιολογικό (τηλ. 26740/ 32200) και το Ναυτικό – Λαογραφικό (τηλ. 26740/ 33398), καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με την εικόνα του Ελ Γκρέκο στο εσωτερικό της.

Σε κοντινή απόσταση από το Βαθύ βρίσκεται το Περαχώρι, όμορφο χωριό με πανοραμική θέα στον κόλπο του Βαθέος. Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στην Παλιοχώρα, παλιά πρωτεύουσα του νησιού, με ερείπια σπιτιών και εκκλησίες με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Βόρεια του νησιού

Κατευθυνόμενοι προς το βόρειο τμήμα του νησιού περνάτε από το ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνα, όμορφη παραλία, όπου εκεί άφησαν οι Φαίακες τον ταλαιπωρημένο Οδυσσέα.

Επόμενη τοποθεσία, ο Αετός, όμορφος φυσικός κόλπος, και από εκεί δρόμος οδηγεί στο λιμανάκι του Πισαετού. Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα Κυκλώπεια τείχη (ή το Κάστρο του Οδυσσέα κατά τους ντόπιους) της αρχαίας Ακρόπολης της πόλης των Αλαλκομενών.

Στο 8ο χλμ. από το Βαθύ θα συναντήσετε διχάλα όπου ευθεία συνεχίζει για Σταυρό, Εξωγή, Φρίκες, Κιόνι, ενώ δεξιά πηγαίνει προς τη μονή Καθαρών (6 χλμ.) και την ορεινή Ανωγή (8 χλμ.) χτισμένη στις πλαγιές του Νήριτου.

Η μονή της Παναγίας των Καθαρών, προστάτιδας του νησιού, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, και εκεί φυλάσσεται το εικόνισμα του Γενέθλιου της Θεοτόκου. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ιθακησίους, ενώ έχει και πολύ ωραία θέα!

Στην Ανωγή ξεχωρίζει ο ναός Κοίμησης της Θεοτόκου με το βενετσιάνικο καμπαναριό και τις θαυμάσεις αγιογραφίες, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η τοποθεσία με τα Μενίρ. Πρόκειται για σκόρπιους βράχους που ονομάζονται Μενίρ με ψηλότερο τον Αρακλή, 8 μ.

«Ευχήν Οδυσσεί»

Στο κεφαλοχώρι του βόρειου τμήματος του νησιού, τον Σταυρό, θα δείτε την προτομή του μυθικού βασιλιά της Ιθάκης -και βασικού ήρωα του επικού ποιήματος του Ομήρου «Οδύσσεια» αλλά και της «Ιλιάδας»- Οδυσσέα και τη χαραγμένη επιγραφή «Ευχήν Οδυσσεί». Γιος του Λαέρτη και της Αντίκλειας, σύζυγος της Πηνελόπης και πατέρας του Τηλέμαχου, ο Οδυσσέας υπήρξε ένας από τους βασικούς Αχαιούς ήρωες στον Τρωικό Πόλεμο, ενώ μετά τη λήξη του πολέμου χρειάστηκε δέκα χρόνια για την επιστροφή στο σπίτι του, την Ιθάκη.

Στο Σταυρό, και συγκεκριμένα στα Πιλικάτα, υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο, με σπουδαία ευρήματα μυκηναϊκής και κορινθιακής περιόδου, ενώ χαρακτηριστικό είναι το πήλινο όστρακο από γυναικεία μάσκα και χαραγμένη την επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» που βρέθηκε στη σπηλιά του Λοΐζου, στο λιμανάκι της Πόλις (τηλ. 26740/ 31305).

Δυτικά του Σταυρού ο δρόμος οδηγεί στην Πλατρειθιά, στη Σχολή Ομήρου και στη Μελάνυδρο Πηγή, τοποθεσίες με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και πιο πάνω στην Εξωγή (4 χλμ. από Σταυρό), το βορειότερο χωριό του νησιού με πολύ ωραία θέα. Εκεί αξίζει να ανεβείτε μέχρι το καμπαναριό της Αγ. Μαρίνας και να απολαύσετε τη θέα!

Για Φρίκες και Κιόνι

Οι Φρίκες, 18 χλμ. από Βαθύ, είναι γραφικό λιμανάκι, πιθανότατα το Ομηρικό Ρείθρο, με ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα, ψαρόβαρκες και δυο ανεμόμυλους.

Το κοσμοπολίτικο Κιόνι (23 χλμ. από Βαθύ) είναι διατηρητέος οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά στο βάθος απάνεμου όρμου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί αγαπητό προορισμό κυρίως για τους ιστιοπλόους, που κατακλύζουν τον όρμο με τα ιστιοπλοϊκά τους σκάφη.

Tips

– Παραλίες, κοντά στο Βαθύ είναι η Λούτσα (1,5 χλμ.) με αμμουδιά, τα Μηνύματα (ή Μνήματα), ο Σκίνος (περιοχή η οποία είναι αγαπητή στους star ανά την υφήλιο), το Φιλιατρό (3 χλμ.), αγαπητός κολπίσκος με βότσαλα και λιόδεντρα, το Σαρακίνικο (2,5 χλμ.) επίσης με βότσαλα. Φεύγοντας βόρεια, Δεξά (1 χλμ. από Βαθύ), Μπρος Αετός, Ασπρος Γιαλός (ή Αϊ-Γιάννης), ο οποίος βλέπει στο στενό που χωρίζεται η Ιθάκη από την Κεφαλλονιά, Πόλις, το επίνειο του Σταυρού, Αφάλες, Κουρβούλια και Πίσω Κουρβούλια, κολπίσκοι μεταξύ Φρίκες και Κιόνι, Σαρακινάρι, Κατσικούλι, Πλακούτσες κ.ά.

– Βορειοδυτικά του νησιού, στο δρόμο για Σταυρό, η Λεύκη είναι ένα μικρό χωριό ιδανικό για ηρεμία, με μονοπάτια και ελκυστικά ακρογιάλια.

– Πηγαίνοντας για βόρεια Ιθάκη θα συναντήσετε και το σπήλαιο των Νυμφών (ή Μαρμαροσπηλιά) με σταλακτίτες, όπου, σύμφωνα με τον Ομηρο, έκρυψε εκεί ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου.

Info

– Πώς θα πάτε: από Θεσσαλονίκη οδικώς μέχρι τη Βασιλική Λευκάδας (400 χλμ.), διαδρομή περίπου 5 ωρών, ακολουθώντας την Εγνατία οδό για Ιωάννινα, Πρέβεζα και στη συνέχεια για Λευκάδα. Από εκεί με φέριμποτ για Πισαετό ή Φρίκες. Τα δρομολόγια Μαΐου είναι Πέμπτη στις 9 π.μ. για Φρίκες, Παρασκευή και Κυριακή στις 12.30 μ.μ. για Πισαετό (τηλ. 26450/31.520).

– Αλλη επιλογή είναι μέσω Αστακού Αιτωλοακαρνανίας (532 χλμ.), ταξίδι περίπου 7 ωρών. Από εκεί με φέριμποτ για Πισαετό, Τετάρτη, Σάββατο στις 12.15 μ.μ. (μέσω Σάμης – ταξίδι 3 ώρες), Παρασκευή και Κυριακή στις 18.30 (απευθείας – ταξίδι 2 ώρες και 15 λεπτά). Τη Δευτέρα 19/5 και 26/5 θα υπάρχουν έκτακτα δρομολόγια στις 12.15 μ.μ. Από τον Ιούνιο τα δρομολόγια θα είναι καθημερινά (τηλ. 26460/38.020).

– Από Κυλλήνη (545 χλμ.) για Πισαετό -ταξίδι 2,5 ώρες- καθημερινά στις 21.30 με την Blue Star Ferries (τηλ. 2610/634000) και Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή στις 21.30 με την Ionian Ferries (τηλ. 2610/240000).

– Λιμεναρχείο Ιθάκης τηλ. 26740/32.909, Πρακτορεία Ιθάκης: Polyctor tours 26740/ 33.120, Delas tours 26740/ 33.103, 32.104.

email
Πηγή άρθρου: Agelioforos.gr