Αργοστόλι-Ληξούρι: Δύο αστικά κέντρα σε κόντρα

Αργοστόλι-Ληξούρι

Αργοστόλι-Ληξούρι

Ομόνοια και ομοψυχία φαίνεται να ήταν λέξεις άγνωστες για τις αρχαίες πόλεις της Κεφαλονιάς, οι οποίες είχαν πολλές φορές εχθρικές σχέσεις, ενώ συχνά συμμετείχαν σε αντίπαλες συμμαχίες.

Ο απόηχος αυτής της «παράδοσης» φτάνει μέχρι σήμερα.

Ενα σημείο που καθιστά την Κεφαλονιά διαφορετική από τα υπόλοιπα Επτάνησα είναι η ύπαρξη δύο αστικών κέντρων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου, που λειτουργούν ανταγωνιστικά, για να μη μιλήσουμε για «προαιώνια» αντιπαλότητα.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν το Ληξούρι ήταν ήδη μια ανεπτυγμένη πολιτεία, το Αργοστόλι ήταν ένας μικρός οικισμός, επίνειο του κάστρου του Αγίου Γεωργίου, της παλιάς πρωτεύουσας.

Η απόφαση των Ενετών να μεταφέρουν το 1757 την πρωτεύουσα από το κάστρο στο μικρό και ασήμαντο τότε Αργοστόλι, λόγω της κεντρικής του θέσης και του ασφαλούς φυσικού λιμανιού, εξόργισε τους Ληξουριώτες που άρχισαν να βλέπουν τους «Γρουστολιώτες» με μισό μάτι.

Τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία. Γρήγορα αναπτύχθηκε ανταγωνισμός, με το Αργοστόλι να επικρατεί στο πεδίο του εμπορίου και της οικονομίας και το Ληξούρι να παίρνει το προβάδισμα στις τέχνες, στα γράμματα αλλά και στην πρωτοποριακή πολιτική σκέψη.

Μπορεί σήμερα αυτός ο ανταγωνισμός να εκτονώνεται με χωρατά, πειράγματα και σκωπτικά τετράστιχα ένθεν κακείθεν, όμως κάποτε, στα τέλη του 18ου αιώνα, οδήγησε σε ένοπλη σύρραξη!

Εκτός των δύο πόλεων, ο πληθυσμός του νησιού μοιράζεται σε εκατοντάδες χωριά.

Κάποιοι τα μετρούν και τα βγάζουν 365, όσες και οι μέρες του χρόνου!

Τα ονόματά τους, στη συντριπτική πλειονότητα, προκύπτουν από οικογενειακά επίθετα συν τη χαρακτηριστική κατάληξη «-άτα», γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι Κεφαλονίτες δεν τα έβρισκαν εύκολα μεταξύ τους ούτε σε οικογενειακό επίπεδο, γι’ αυτό και επέλεγαν να «περιχαρακώνονται» οικιστικά.

Κάθε φαμίλια και χωριό.

email
Πηγή άρθρου: Από το αφιέρωμα της εφημερίδας Έθνος