Αριστομένης Κοντογούρης…Ο Κεφαλλονίτης Δήμαρχος

Αριστομένης Κοντογούρης

Αριστομένης Κοντογούρης

Η οικογένεια Κοντογουρη προερχόμενη από την Κεφαλλονιά ανέδειξε σημαντικούς πολίτικους άνδρες όπως τον Ανδρεία Κοντογουρη πρόξενο της Πάτρας οποί το 1821 ήταν από τους πρωτεργάτες της ελληνικής επανάστασης, τον Νικόλαο Κοντογουρη δισέγγονο του Μάρκου Μπότσαρη που ήταν ο μοναδικός βουλευτής που πολέμησε στους βαλκανικούς πολέμους και μάλιστα σκοτώθηκε λίγο πριν την ανακωχή και φυσικά τον Αριστομενη Κοντογουρη τον Δήμαρχο Πατρέων.

Ο Αριστομένης γεννήθηκε το 1841 στην Πάτρα. Σπούδασε στην Πάτρα, Αθηνά, Βερολίνο και Παρίσι οποί εκεί αποκτά 3 διπλώματα της Νομικής Σχολής.

Χρηματίζει βουλευτής Πατρέων το 1873 το 1882 και το 1885 και Δήμαρχος Πατρέων την περίοδο 1891-1895. Πριν την εκλογη του το 1891 επιχειρείται μια νέα προσπάθεια χειραφέτησης του Δήμου από τα κόμματα με την υποστήριξη του βιομηχάνου Γεράσιμου Κογκου άλλα τελικά επικράτησε ο Δηλιγιάννης Κοντογουρης.

Θεωρείται μαζί με τον υποστηρικτή του Αχιλλέα Γερωκοστοπουλο απο τους κυριότερους αντιπάλους του κόμματος των Ρουφων άλλα εκλέχθηκε κυρίως για τον αγώνα υπέρ της πόλης και κυρίως του λιμανιού της επειδή είχε αντιταχθεί με επιτυχία μπροστά στις πιέσεις του Μανιακ για την κατασκευή λιμενικών έργων με υπέρογκα ποσά. Πέθανε το 1904

Επι των ημερων του: Ανατιθεται στον Γαλλο μηχανικο Κοσε η κατάρτιση σχεδιου για τραμ, Προτείνεται να καταργηθούν τα διοδια στα ορια της πολης, Ιδρυεται στην Πάτρα η Φιλαρμονική Εταιρεία, Εγκαινιάζεται το Αρσάκειο Πατρών.

Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της σατυρικής εφημερίδας “Κεντρι”, εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Νεολογος Πατρών”, η Πάτρα αποκτά κυματοθραύστη, δίνονται ονόματα σε πολλούς ανωνύμους ως τότε δρόμους

email
Πηγή άρθρου: enpatrais.blogspot.gr