Το χρονικό της Ένωσης στην Κεφαλονιά

Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας

Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας

Το λείψανο του Αγίου Γερασίμου εκτίθεται σε γενικό προσκύνημα.Ο μητροπολίτης Σπυρίδων Κοντομίχαλος επικεφαλής σύμπαντος του κλήρου προϊσταται των εκδηλώσεων.

Οι Άγγλοι αποφασίζουν να υποστείλουν την κατοχική τους σημαία,λίγες ώρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα και αποχωρούν,φοβούμενοι επεισόδια.

Στις 4 Ιουνίου φτάνει στην Κεφαλονιά ο Ελληνικός στρατός και στις 17 Ιουνίου φτάνει ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’,που επισκέπτεται Αργοστόλι και Ληξούρι.

Βέβαια ο σοσιαλιστής Πανάς γράφει ότι οι Αγγλοι έτσι,εξασφαλίζουν την ενίσχυση του εκλεκτού τους Βασιλιά και την μεταφορά του Αρμοστή από την Κέρκυρα στην Αθήνα.

Προσοχή φίλοι μου,τα λόγια αυτά δεν τα λέει κάποιος ανθενωτικός Κερκυραίος,όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος αλλά ένας εκ των ηγετών του ριζοσπαστικού κόμματος ο Κεφαλονίτης σοσιαλιστής Παν.Πανάς.

Στις 23 Μαίου / 4 Ιουνίου αποβιβάζεται στο Αργοστόλι στρατιωτκό τμήμα και ο πρώτος φρούραρχος Συνταγματάρχης Πεζικού Παρασκευάς Κουρκουμέλης , Κεφαλονίτης Φιλικός και Αγωνιστής της Επανάστασης που έλαβε μέρος στις μάχες : Χάνι της Γραβιάς , Λάλα , Υπάτης , Καστανιάς, Στυλίδας , Αγίας Μαρίνας , Δαδιάς, Βρυσακιού και Νεόκαστρου και κλείστηκε στα πολιορκούμενα κάστρα του Μεσολογγιού και της Ακρόπολης .

Ψήφισμα

email
Πηγή άρθρου: eptanisos.blogspot.gr