Δαμουλιανάτα: Με θέα την απεραντοσύνη του Ιονίου

Δαμουλιανάτα: Με θέα την απεραντοσύνη του Ιονίου

Δαμουλιανάτα: Με θέα την απεραντοσύνη του Ιονίου

Το χωριό ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΑ βρίσκεται δυτικά της χερσονήσου της Παλλικής (Κατά τον Άγγλο καθηγητή BLINDSTONE της Ομηρικής Ιθάκης ) στην περιοχή της ΑΝΩΗΣ.

  • Κοινότητα έως το 2000
  • Σήμερα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Παλλικής με έδρα το Ληξούρι
  • Απέχει από το Ληξούρι 9 χιλ
  • Είναι χτισμένο σε πάνω σε πλάγιες καταπράσινων λόφων χωρίς απότομες κλίσεις με μέγιστο υψόμετρο τα 350μ
ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Γεωγραφικό μήκος 20 μοίρες 22΄ Ανατολικά
Γεωγραφικό πλάτος 38 μοίρες 14΄ Βόρεια.
Το χωριό έμεινε ανέπαφο από τους φονικούς σεισμούς του 1953 και όσους κατά καιρούς ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς ότι σεβάστηκαν οι σεισμοί δεν το σεβάστηκαν οι άνθρωποι.Σήμερα υπάρχουν ελάχιστα παλιά σπίτια γιατί τα περισσότερα κατέρρευσαν η κατεδαφίστηκαν επειδή τα αφήσαμε στην τύχη τους.

Τα νέα σπίτια βέβαια είναι όμορφα δεν μπορούν όμωςνα φθάσουν, σε εξωτερική εμφάνιση κάποια διατηρήθηκαν.

Τα περισσότερα κτίστηκαν μετά το 1985.Τα μισά και πλέον είναι κλειστά περίπου 11 μήνες τον χρόνο. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι στην δύσκολη εποχή του χειμώνα περίπου 120 άτομα και το μεσοδιάστημα έως τον Ιούνιο περίπου 160 άτομα Από Ιούνιο έως Σεπτέμβρη στο χωριό είναι 250-400 άτομα με αποκορύφωμα τον Δεκαπενταύγουστο που μπορείνα φθάσουν και τα 1000 άτομα.

Στο χωριό μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τους μύλους που ερειπωμένοι αλλά όρθιοι στέκουν ακοίμητοι φρουροί στο ψηλότερο σημείο του χωριού το Κουρτικό.

 Κουρτικό

Κουρτικό

Εκεί βρίσκεται και το ωραίο πευκοδάσος για την διατήρηση του έγιναν αρκετές μάχες όταν οι ιδιοκτήτες μέρους του οικοπέδου πήραν απόφαση να κόψουν αρκετά πεύκα για να φτιάξουν κατοικία.Από το Κουρτικό αλλά και από την Πλατεία της Πλαγιάς μπορεί κάποιος να θαυμάσει τους καταπράσινους λόφους και την γαλάζια  απεραντοσύνη του Ιόνιου πελάγους.

Στην πλατεία της Πλαγιάς υπάρχουν και τα μηχανήματα του  παλιού ελαιοτριβείου (λιτρουβιό τις εκκλησιάς όπως ονομαζόταν).
λιτρουβιό

Λιτρουβιό

Βορειοδυτικά του χωριού και σε απόσταση 1 χιλ βρίσκεται η εκκλησία ΚΟΙΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (η Παναγία στο βουνό)Χτισμένη πριν από 140 χρόνια περίπου , έμεινε όρθια στους καταστροφικούς του 1953 με ελάχιστες ζημίες.

η Παναγία στο βουνό

η Παναγία στο βουνό

Στο χωριό υπάρχει Αγροτικό Ιατρείο και Βιβλιοθήκη που μαζί με το γραφείο της κοινότητας (πριν Καποδιστρακού Δήμου Παλλικής ) στεγάζονται στο ΚΑΛΛΙΟΠΕΙΟ ένα ωραιότατο κτήριο στην Πλαγιά δωρεάν της οικογένειας Δανελάτου Ευτυχίας
και των παιδιών της στην κοινότητα το 1975.
ΚΑΛΛΙΟΠΕΙΟ

ΚΑΛΛΙΟΠΕΙΟ

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ
Διακρίνετε ο βυθός τόσο καθαρά σαν να μην υπάρχει νερό.Την απότομη πλάγια ντυμένη καταπράσινα Κάποτε σε αυτήν την περιοχή κυριαρχούσαν τα αμπέλια του ΒΙΕΒΙΕ σήμερα περνάρια σχίνα μυρσίνες και κάποιες ελιές .

Από κάποιο σημείο κατεβαίνοντας απολαμβάνεις μια εντυπωσιακή εικόνα των Πετανών.

Για όσους αυτά τους προκαλούν δέος εναλλακτικά υπάρχουν παρά πολλές παράλιες λίγο μακρύτερα για όλα τα γούστα με πιο κοντινή αυτή των Πετανών.

email
Πηγή άρθρου: damoulianata.blogspot.gr