Διαδρομή κατά μήκος του νησιού της Κεφαλλονιάς

Ο περιφερειακός που συνδέει το Αργοστόλι με τη Σάμη χωρίζει προσεγμένα το νησί στα δυο.

Τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται στο νότιο μισό, όπως και οι περισσότερες πόλεις και θέρετρα. Η ανατολική μεριά του νησιού είναι ιδιαίτερα ορεινή με το έδαφος να κόβεται σχεδόν κάθετα προς την θάλασσα ανάμεσα στον Πόρο και τη Σάμη.

 Το λιμανάκι στη Σάμη

Το λιμανάκι στη Σάμη

Η Λάσση είναι το κύριο θέρετρο της Κεφαλονιάς, μόλις μερικά χιλιόμετρα νότια του Αργοστολίου. Υπερηφανεύεται για τις δυο καλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού, τον Μακρύ και τον Πλατύ Γιαλό που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς σκουπίδια. ΗΣκάλα αποτελεί το κύριο οικογενειακό θέρετρο με αρκετά χιλιόμετρα εξαιρετικών παραλιών που εκτείνονται γύρω από την πόλη. Το παλιό χωριό βρίσκεται γύρω από μια παραδοσιακή πλατεία αλλά η ανάπτυξη του έχει επεκταθεί πολύ πέρα με αποτέλεσμα να είναι η πιο πυκνοκατοικημένη σε ξενοδοχεία περιοχή του νησιού.

 Η παραλία στη Σκάλα πίσω από τον λόφο

Η παραλία στη Σκάλα πίσω από τον λόφο

Ανάμεσα στη Λάσση και τη Σκάλα υπάρχουν μικρότερα θέρετρα όπως τα Λουρδάτα(Λουρδάς) ή ο Κατελειός, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης επέκτασης καθώς αναπτύσσονται σε ολοκληρωμένους προορισμούς διακοπών. Στρίβοντας στο νοτιότερο μέρος του νησιού, στη Σκάλα και κατευθυνόμενοι βόρεια φτάνουμε στον Πόρο, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού με την ενός χιλιομέτρου παραλία που τώρα βλέπει τα ξενοδοχεία και διαμερίσματα που έχουν χτιστεί εκεί.  Τα νερά είναι καθαρά και ιδανικά για μπάνιο ενώ ο κεντρικός δρόμος διαθέτει πληθώρα μπαρ και εστιατορίων.

Από τον Πόρο είναι 25 χλμ. διαδρομή με στροφές ως τη Σάμη, το βασικό λιμάνι της Κεφαλονιάς. Η Σάμη φαίνεται να χρειάζεται ένα πολύ καλό καθάρισμα παρόλο που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» αναπαριστώντας το Αργοστόλι κατά την διάρκεια της πολεμικής περιόδου.

 Σάμη

Η κεντρική πλατεία στη Σάμη που έγιναν γυρίσματα της ταινίας
το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι

Από τότε φαίνεται να έχει επαναπαυτεί στις δάφνες της. Μετά τον κάβο είναι ένα βοτσαλώδες τόξο της παραλίας της Αντίσαμου, που και αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στην ταινία για τις ανάγκες της Ιταλικής βάσης.

Βόρεια της Σάμης βρίσκεται το ήσυχο θέρετρο της Αγίας Ευφημίας, που ταιριάζει σε πιο ηλικιωμένους επισκέπτες οι οποίοι αναζητούν γαλήνη και ησυχία. Η παραλία εδώ είναι φτωχή αλλά αποζημιώνει πλήρως με την απίστευτη θέα προς τα θαλάσσια στενά για την Ιθάκη. Ελάχιστη η νυχτερινή διασκέδαση στην Αγία Ευφημία, καθώς τα περισσότερα μαγαζιά είναι μπαρ και εστιατόρια.

 Το χωριό της Αγίας Ευφημίας

Το χωριό της Αγίας Ευφημίας

Κατευθυνόμενοι βόρεια και αφήνοντας πίσω την Αγία Ευφημία,  η μοναδική πόλη σε απόσταση 25 χλμ. είναι το Φισκάρδο, όση η απόσταση από την Αγία Ευφημία προς τηΣκάλα, όμως διασχίζοντας μια ιδιαίτερα γραφική διαδρομή. Ο δρόμος περνά μέσα από χωριά της υπαίθρου όπως το ΝεοχώριΜεσοβούνια και Βασιλικιάδες πριν κατηφορίσετε στην πόλη, όπου οι μονόδρομοι σας οδηγούν με άνεση στο κεντρικό πάρκινγκ. Το Φισκάρδο είναι μια ήσυχη, σικ περιοχή που καταδεικνύεται από την συγκέντρωση των γιοτ τα οποία αποτελούν πελατεία της περιοχής όλο τον χρόνο.

 Η σικ περιοχή του Φισκάρδο

Η σικ περιοχή του Φισκάρδο

Ο ημικυκλικός δρόμος διαθέτει ακριβά εστιατόρια κα μπαρ που συνωστίζονται στο όμορφο λιμάνι, όπως και καταστήματα που πωλούν οτιδήποτε αφορά την θάλασσα, από σκοινιά και τροχαλίες έως επώνυμα  παπούτσια για κατάστρωμα γιοτ, σορτς και ναυτικές μπλούζες. ΤοΦισκάρδο δραπέτευσε από την καταστροφή του σεισμού το 1953 και κατά συνέπεια διαθέτει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική η οποία δεν συναντάται αλλού στο νησί.

Από το Φισκάρδο ο δρόμος επαναλαμβάνεται έως τις Βασιλικιάδες όπου η δεξιά στροφή οδηγεί νότια στο εξαιρετικά όμορφο χωριό Άσσος.

 Πανέμορφη θέα του χωριού Ασος

Πανέμορφη θέα του χωριού Ασος

Ένας απότομος και με πολλές στροφές δρόμος οδηγεί κάτω στον παραλιακό δρόμο του χωριού που δεν είναι τίποτα άλλο από συγκεντρωμένες ταβέρνες στο λιμάνι, μια μικρή πλατεία και μια βοτσαλωτή παραλία. Το χωριό είναι ενωμένο με ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με έναν στενό ισθμό και πάνω σε αυτό βρίσκεται το ερειπωμένο κάστρο Ιωαννιτών Ιπποτών που προσφέρει απίστευτη θέα προς τα παράλια της Κεφαλονιάς. Το απότομο μονοπάτι προς το κάστρο παρουσιάστηκε στην τελική σκηνή της ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι».

Ο δρόμος νότια ακολουθεί το εξωτερικό περίγραμμα του νησιού και δίνει εντυπωσιακές εικόνες προς τον Κόλπο της Μυρτώς στα δεξιά. Κατευθυνόμενοι νότια για περίπου 23 χλμ. φτάνει κανείς στο χωριό Κατοχώρι όπου η ορεινή οδός στρίβοντας δεξιά οδηγεί κατηφορικά, κοντά στον Κόλπο του Αργοστολίου και στην συνέχεια σε μια βαλτώδης περιοχή στο Ληξούρι, την πρώην πρωτεύουσα του νησιού.

 Ομορφα διακοσμημένη εκκλησία στο Ληξούρι

Ομορφα διακοσμημένη εκκλησία στο Ληξούρι

Ο κεντρικός δρόμος του Ληξουρίου είναι διακοσμημένος με ψηλούς φοίνικες και όμορφες εκκλησίες που χτίστηκαν μετά τον σεισμό του ’53. Διαθέτει ένα δραστήριο λιμάνι γεμάτο εμπορικά πλοία, ψαρόβαρκες και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Αν περιηγηθεί κανείς στους μυριάδες δρόμους  θα δει ότι χρειάζονται κάποια ανακατασκευή.

email
Πηγή άρθρου: igogreece.com