Δρόμοι του Κρασιού στην Κεφαλονιά & Ιθάκη

Τα κρασιά της Κεφαλλονιάς

Αρκεί να κάνεις μια βόλτα στον νότο της Κεφαλονιάς για να δεις πως το αμπέλι καλλιεργείται ανάμεσα σε πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές, παντού.

Στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς ο οινοτουρισμός είναι αναπτυγμένος ουσιαστικά.

Ο οινικός χάρτης της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει αμπέλια και οινοποιεία κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού, που έχει 3 οίνους με ονομασίες προέλευσης: ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ρομπόλα, ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μοσχάτος Κεφαλονιάς και ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς.

Ο αμπελώνας της Κεφαλονιάς παράγει επίσεις τους οίνους ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου (Τοπικός Οίνος Πλαγιών Αίνου) και οι οίνοι ΠΓΕ Μαντζαβινάτα (Τοπικός Οίνος Μαντζαβινάτων).

Οι δρόμοι του κρασιού της Κεφαλονιάς είναι πρακτικά 2 γύροι στα δύο νότια τμήματα του νησιού.

Ό ένας, ο μεγάλος, θα μπορούσε να ονομαστεί διαδρομή του κρασιού της Ρομπόλας (ή διαδρομή του κρασιού του Αίνου). Είναι ένας γύρος που με αφετηρία το Αργοστόλι, όπου πρέπει να δείτε το Αρχαιολογικό και το Κοργιαλένειο μουσείο, ανεβαίνει στη συνέχεια στη Μονή Αγίου Γερασίμου στο οροπέδιο των Ομαλών, στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Ρομπόλας, από εκεί κατηφορίζει στη νότια πλαγιά του Αίνου στις περιοχές Λειβαθούς και Ελειού-Πρόννων και επιστρέφει στο Αργοστόλι μέσω Μηνιών. Έτσι, περνάει από όλα τα οινοποιεία “αυτής της μεριάς”.

Από το οροπέδιο των Ομαλών ανεβαίνει ο δρόμος προς τον εθνικό δρυμό Αίνου με το μοναδικό είδος μαύρου έλατου.

Ο άλλος είναι η διαδρομή του κρασιού της Παλικής. Ένας μικρότερος γύρος στη χερσόνησο της Πάλης, με αφετηρία το Ληξούρι και από εκεί στην περιοχή των Μαντζαβινάτων καλύπτει και τα οινοποιεία της “άλλης μεριάς” ολοκληρώνοντας τον οινοτουρισμό στην Κεφαλονιά.

Το καλοκαίρι για όσους κάνουν διακοπές στην Κεφαλονιά, η Άσος και ο Μύρτος είναι must προορισμοί και το Φισκάρδο πανέμορφο.

Η Ιθάκη, με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” και την κατάργηση της νομαρχίας Κεφαλονιάς, έγινε αυτόνομη περιφερειακή ενότητα. Είναι άραγε εκεί ο Οδυσσέας που κρύβεται μέσα μας;

email
Πηγή άρθρου: winesurveyor.weebly.com