“Εληστεύθη απογυμνωθέν το Ιερό Σκήνος του Αγίου Γερασίμου”

Άγιος Γεράσιμος

Άγιος Γεράσιμος

Ως ήλιος Γεράσιμε εκ του Ναού σου βγαίνεις

και με Αγγέλους τ’ ουρανού στα ύφη ανεβαίνεις

Παντού σκορπάς παρηγοριά χαράν και ευφροσύντην

και αοράτως χορηγείς την ελεημοσύνην

Πόσο γλαφυρά ο «Ύμνος ποιητικός εις τον Άγιον Γεράσιμον» περιγράφει τα αισθήματα σεβασμού κάθε Κεφαλονίτη προς Εκείνον, κα­ταφύγιο και ισχυρή βακτηρία στις κάθε λογής δοκιμασίες της ψυχής και του σώματος. Ωστόσο, η Ιερά Μονή του Αγίου στα Ομαλά συχνά αποτέλεσε στόχο βεβήλων, με φοβερό­τερη κλοπή εκείνη της 25ης Δεκεμβρίου 1929.

Το βράδυ των Χριστουγέννων του 1929 άγνωστοι (;) μπήκαν από τη στέγη στη μικρή εκκλησία του προστάτη Αγίου. «Αι μιαραί χείρες […] έθιξαν και απεγύμνωσαν και εβε- βήλωσαν το Άγιον Αείψανον της Μονής».

Αφαίρεσαν όλα (!) τα αφιερώματα και την ει­κόνα της Παναγίας της Κτητόρισσας, η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στη λάρνακα. Σύμφωνα με τον μοναχό Χρύσανθο Καγκελάρη,το εικόνισμα προϋπήρχε της ελεύσεως του Αγίου, και μάλιστα προς τιμήν της εικό­νας αυτής ο Άγιος έκτισε την μικρή προσει- σμική εκκλησία! Το χρηματοκιβώτιο βρέθηκε πεταμένο την επόμενη ημέρα, οπότε και έγινε αντιληπτή η κλοπή, στον δρόμο μεταξύ Μο­νής και Πλατάνου.

Τη μεγαλύτερη, όχι απαραιτήτως συναι­σθηματική, μα υλική αξία, είχαν το μαργαρι­ταρένιο κολιέ και η διαμαντένια ζώνη της βα­σίλισσας Όλγας, δώρο της ιδίας κατά την επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας στην Κεφαλονιά τον Μάιο του 18915. Και τα δύο αφιερώματα κοστολογούνταν πάνω από 2.000.000 δρχ. την εποχή εκείνη. Δέος προ­καλεί η λεπτομέρεια πως το κολιέ ήταν περα­σμένο στον λαιμό του Σκηνώματος, οπότε ο ιερόσυλος ανασήκωσε τη σεπτή Κάρα για να το αποσπάσει!!!

Στο άκουσμα της φοβερής είδησης, οι κά­τοικοι των γειτονικών χωριών έτρεξαν συγκι­νημένοι στο μοναστήρι για να μάθουν τα νεό­τερα. Ο αρθρογράφος Ηρακλής Νεόφυτος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Εληά, στις 11 Ιανουαρίου 1930, δηλώνει συγκλονισμένος:

^Ουδέποτε υπήρξα θρησκόληπτος, ούτε τυπονάτρης […] αλλά εθεώρησα πάντοτε σεβαστά τα ιερά τεμένη και κειμήλια, τα συνδεόμενα αρρήκτως με την ιστορία και τας θρησκευτικάς πεποιθήσεις ενός λαού […] Η εικών του Αγίου μετεωρίζεται φωτεινή εν τη ψυχή των απανταχού του κόσμου αγωνιζομένων τον τραχύτατον αγώνα της ζωής Κεφαλλήνων, ους ενισχύει και ενθαρρύνει […] Το γενικόν ανάθεμα και η γενική κατάρα θα παρακολου­θούν πανταχού τους μιαρούς ιεροσύλους».

Επισήμως τουλάχιστον δεν εντοπίστηκαν ποτέ οι δράστες ούτε τα κλοπιμαία. Ανεπισή­μως ακούστηκαν πολλά για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς και τους συνεργούς τους, καθώς και για το βαρύ «τίμημα» που πλήρωσε ο καθένας τους…

Πάντως, προκαλεί απορία και έκπληξη το γεγονός πως για μια τόσο σοβαρή ιεροσυλία δεν απειλήθηκαν οι δράστες, καθώς και όσοι τυχόν τους γνώριζαν, με ανάγνωση αφορισμού, όπως είχε γίνει το 1868. Στην περίπτωση εκείνη είχε κλαπεί την ημέρα της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι από τον ομώνυμο ναό κιβώτιο που ανήκε στον Άγγελο Τσιτσέλη και το οποίο περιείχε μεταξύ άλλων και λείψανα του Αγίου μας. Ο τότε Μητροπολίτης Σπυρίδων Κοντομίχαλος αφόρεσε τους ιερόσυλους και η ενέργεια του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επι-στραφούν τα κλεμμένα ιερά λείψανα !

Και νέα ιεροσυλία!

Το 1946 το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου θα δεχθεί και νέα ληστρική επίθεση, χωρίς η εφημερίδα Ελεύθερη Κεφαλονιά να μας διαφωτίζει περισσότερο.

Ένα χρόνο αργότερα, δύο άνδρες με την απειλή όπλου θα κλέψουν από την ηγουμένη 1.000.000 δρχ.! Ο ένας θα βρεθεί δολοφονημέ-νος στα Δειλινάτα και θα αναγνωριστεί. Ήταν ένας 24χρονος από τα Βαλσαμάτα.

Προβληματισμό προκαλεί, δημιουργώντας και επίκαιρους συνειρμούς, η καταγγελία του μοναχού Καγκελάρη λίγους μήνες μετά τη …μεγάλη κλοπή του Αγίου το 1930. Με νωπές ακόμη τις «πληγές» από τη θρασύτατη και ιερόσυλη πράξη, με κρατική απόφαση όλα τα αφιερώματα πάνω από το Πάνσεπτο Σκήνωμα μεταφέρονται στην Αθήνα προς εκποίηση! Χαριτολογώντας ο αρθρογράφος του Παρατηρητή καταλήγει με την παραίνεση προς τον μοναχό να προσέχει το τριμμένο του ράσο από πιθανή εκποίηση !!

Μεγάλη κλοπή και στον Άγιο Ανδρέα

Το έτος 1930 αποδεικνύεται εξίσου ολέθρια χρονιά και για τη Μονή του Αγίου Ανδρέα. Παραβιάζοντας το παράθυρο του ναού, συγκεκριμένα κόβοντας με πριόνι τις σιδερένιες βέργες, άγνωστοι (!) αφαίρεσαν εικόνες και χειροτεχνήματα πιστοποιημένης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Ορισμένα άμφια και κορνίζες πετάχτηκαν στον δρόμο Τραυλιάτων-Περατάτων. Στις κλεμμένες εικόνες περιλαμβανόταν και μία παλαιά, δώρο της βασίλισσας της Αυστρίας Ελισσάβετ, γνωστότερης και ως Σίσσυ.

Η εφημερίδα Παρατηρητής επικρίνει με δριμύτητα τις αστυνο-μικές αρχές για την αργοπορία τους στη δια-λεύκανση των δύο κλοπών (Αγίου Γερασίμου και Αγίου Ανδρέα), πανομοιότυπων στα βασι¬κά τους σημεία, και καταλήγει πληροφορώντας το αναγνωστικό κοινό:

«[…] Λέγετα: ότι, προ εξαμήνου, δύο άγνωστοι μεταβάντες εις την Μονήν περιηργάσθησαν τας εικόνας και εζήτησαν να τας αγοράσουν, πλην αι μο- ναχαί ηρνήθησαν. Προ δεκαημέρου άλλοι ίνο άγνωστοι μετέβησαν εις την Μονήν και πε- ριηργάζοντο τας εικόνας».

Ευλόγως θα αποδώσει κάποιος την έξαρση τότε των κλοπών στις Μονές στην έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων φύλαξης, όπως είναι τα σημερινά. Όμως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης και στο πέρασμα των αιώνων δεν εφευρέθηκε καλύτερο αντι¬κλεπτικό σύστημα από τη διδαχή στον άν¬θρωπο ήθους και φόβου θεού!

Σχετικά με τον τεμαχισμό του Αγίου Γερασίμου μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ

email
Πηγή άρθρου: ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ