Ένα υποβρύχιο…. ξεχασμένο στο βυθό της Κεφαλονιάς

Υποβρύχιο Περσεύς

Υποβρύχιο Περσεύς

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   1941…..και το βρετανικό υποβρύχιο Περσεύς βουλιάζει στα παγωμένα νερά του Ιονίου και η ιστορία του ξεπερνά το πιο ευφάνταστο μυθιστόρημα!  Στα γαλανά νερά της Νότιας Κεφαλονιάς κείτεται ακόμα το βρετανικό υποβρύχιο<<Περσεύς>> αναδεικνύοντας μια ναυτική περιπέτεια εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Αληθινός μάρτυρας στην μητέρα γη της Κεφαλονιάς ανοιχτά από το γραφικό ψαροχώρι του Κατελειού και απέναντι από το Ακρωτήριο της Μούντας αναμοχλεύει το παρελθόν και η ενδιαφέρουσα γραφική ιστορία του μοιάζει τόσο ζωντανή που δυσκολεύεται να μπει σε λήθαργο!!

περσε7 νικολαοσ μερλιν

Το αγγλικό υποβρύχιο Perseus ξεκίνησε από τη Μάλτα στις 24 Νοεμβρίου για μια επιθετική αποστολή περιπολίας στα νερά του Ιονίου. Τελικός του προορισμός ήταν το λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Γι’αυτό το λόγο εκτός από τα μόνιμα μέλη του πληρώματος είχε και δυο επιβάτες.

Τον άγγλο θερμαστή υποβρυχίων John Capes που βρέθηκε στη Μάλτα για μια προσωπική του υπόθεση και γύριζε στη βάση του και τον Έλληνα υποπλοίαρχο Νικόλαο Μέρλιν που πήγαινε στην Αλεξάνδρεια να αναλάβει τη διοίκηση ενός ελληνικού υποβρυχίου και θεώρησε το ταξίδι του με το Perseus εξαιρετική ευκαιρία.

Μια τραγική σύμπτωση ,με τον Κεφαλλονίτη υποπλοίαρχο που θέλοντας να αποκτήσει πολεμική πείρα μένει για πάντα στον υγρό τάφο  της  πατρίδας του την ημέρα του Αγίου Νικολάου ανήμερα της γιορτής του,  συνθέτει  μια από τις πιο μυθιστορηματικές και συγκλονιστικές ιστορίες του νησιού μας προάγοντας συνάμα την ναυτική και ιστορική έρευνα.

περσ5Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου το υποβρύχιο πλέοντας στην επιφάνεια ανοιχτά από το Ληξούρι χτύπησε σε μια ιταλική νάρκη. Αμέσως από το ρήγμα που δημιούργησε η έκρηξη άρχισαν να μπαίνουν νερά και το υποβρύχιο άρχισε να βυθίζεται. Αυτες τις πολύ δύσκολες στιγμές μόνο ο John Capes κατάφερε να βρεί διέξοδο από το βυθισμένο σκάφος.

Χρησιμοποιώντας μια αναπνευστική συσκευή DAVIS (Davis Submerged Escape Apparatus) κατάφερε να βρεθεί στην επιφάνεια.

Τραυματισμένος, κολύμπησε αρκετά μίλια μέχρι την ακτή όπου και τον βρήκαν κάτοικοι και τον βοήθησαν.

Μάλιστα τον έκρυψαν αρκετούς μήνες από τις Ιταλικές αρχές κατοχής και τον βοήθησαν να διαφύγει στη Τουρκία.

περσ6

Οι ξένοι επισκέπτες και όσοι πραγματοποιούν μια κατάδυση στον υγρό τάφο του ναυαγίου στέκουν με ενδιαφέρον και περίσκεψη μπροστά σε μια πρωτότυπη ιστορία που μοιάζει με παραμύθι .  Μεσοπέλαγα με το ρολόι σταματημένο στο νησί των  θαλασσοπόρων που ποτέ …..<<όταν αρμενίζουν δεν νοιώθουν τρόμο ..>>μοιάζει  να θέλει μερτικό , να   θέλει ξανά σκοπό και κυβερνήτη,πλήρωμα και έκταση…….ζητά να μη χαθεί  στη φωνή του χρόνου..!

περσ3

<< Με τη σχεδία του Δυσσέα ….στα χνάρια πανάρχαιων ναυαγίων>>       ας υφάνουμε το μύθο με την ιστορία  δείχνοντας και φωτογραφίζοντας  την ιστορικοτητά  του σε μια  ναυτική   ιστορία που γεννά μουσειακή και συλλεκτική αξία ….με την ελπίδα να μην αγνοηθεί ξαναβρίσκοντας το χαμένο φως του…….και   δίπλα στο κύμα ξανά την ιστορία του..

περσ2

email